Теми статей
Обрати теми

ПСП для сумісника

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
На підприємстві працює зовнішній сумісник. Чи має він право на ПСП? Чи потрібні якісь довідки з його основного місця роботи?

Порядок надання ПСП установлений в ст. 169 ПКУ.

Так, у п.п. 169.2.1 ПКУ зазначено: ПСП застосовується до нарахованого платником податку місячному доходу у вигляді заробітної плати лише за одним місцем його нарахування (виплати). І оскільки працівник працює у декількох роботодавців, то він має право самостійно вирішити, який роботодавець застосовуватиме до його доходу ПСП. Реалізує він таке право шляхом подання заяви про застосування ПСП (п.п. 169.2.2 ПКУ).

Пунктом 2 постанови КМУ «Про затвердження Порядку подання документів для застосування соціальної пільги» від 29.12.2010 р. № 1227 (далі — Порядок № 1227) визначено, що платник податку подає роботодавцеві заяву про застосування пільги. Форма такої заяви була затверджена наказом ДПАУ «Про затвердження форм заяв і повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядку інформування платників податку» від 30.09.2003 р. № 461 (далі — наказ № 461), проте він втратив чинність.

Нормами ПКУ не передбачено встановлення форми заяви про застосування ПСП. Тому заяву можна подати в довільній формі. При цьому як зразок можна використати форму заяви, яка була встановлена наказом № 461 і містила потрібні посилання на норми ПКУ.

Відзначимо, що оновлювати щорічно заяву про застосування ПСП, якщо підстава для її застосування залишається незмінною, не потрібна. Проте якщо протягом звітного року у працівника виникає право на застосування ПСП за іншими підставами (наприклад, народження дітей; встановлення інвалідності), то він подає нову заяву з пакетом документів, перерахованих у Порядку № 1227.

Майте на увазі: ПСП застосовується, якщо сума нарахованої зарплати за місяць не перевищує граничний розмір доходу, визначений п.п. 169.4.1 ПКУ. У 2019 році він складає 2690,00 грн.

(1921 грн. х 1,4 та округлено до 10).

Таким чином, якщо нарахована зарплата працівника дорівнює або менше граничного доходу, то до такого доходу може бути застосована ПСП у розмірі 960,50 грн. (50 % від розміру ПМПО, встановленого законом на 1 січня звітного року). Якщо ж зарплата працівника перевищує зазначену межу, то застосувати ПСП не можна.

Виняток з цього правила — працівники, які мають дітей віком до 18 років. Для одного з батьків граничний розмір доходу визначається кратно кількості дітей (абз. другий п.п. 169.4.1 ПКУ). У заяві про застосування ПСП такий працівник повинен зазначити, що чоловік (дружина) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується правом на збільшення граничного доходу кратно кількості дітей. Жодних окремих заяв або довідок з місця роботи чоловіка (дружини) надавати не потрібно.

Це підтверджують податківці в консультації з підкатегорії 103.08.03 ЗІР ДФСУ.

Також слід зауважити, що на підставі п.п. 169.2.3 ПКУ ПСП не застосовується до зарплати працівника, яку він протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі