Теми статей
Обрати теми

Виплати вчителю, який замінює класного керівника: на що він має право

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як правильно встановити доплату за класне керівництво учителю, який замінює тимчасово відсутнього іншого вчителя?

Відповідно до п. 1.2 Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти» від 06.09.2000 р. № 434 (далі — Положення № 434), класний керівник — це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту.

Пунктом 2.1 Положення передбачено, що обов’язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати ці обов’язки.

Згідно з п. 2.2 Положення обов’язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника за його згодою і не можуть бути припинені до закінчення навчального року. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року.

Пунктом 36 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачено, що додаткова оплата за класне керівництво провадиться вчителям загальноосвітніх навчальних закладів у I — IV класах у розмірі 20 відсотків, у V — XI (XII) класах у розмірі 25 відсотків ставки заробітної плати.

При цьому зазначаємо, що ні Інструкцією № 102, ні Положенням № 434 не заборонено покладати обов’язки класних керівників на інших учителів на час відсутності основного вчителя.

Згідно зі ст. 38 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV заклад загальної середньої освіти забезпечує єдність навчання і виховання, охороняє життя і здоров’я учнів (вихованців).

Тому

Важливо!

при покладенні керівником закладу загальної середньої освіти виконання обов’язків класного керівника на вчителя на час відсутності іншого вчителя оплата праці за час такої заміни має здійснюватися в розмірі 20 % чи 25 % від ставки заробітної плати (залежно від класу, де виконуються такі обов’язки), встановленої вчителеві за результатами атестації.

Щодо застосування при цьому положень п. 52 Інструкції № 102, то доплати за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування чи збільшення обсягів виконуваних робіт провадяться працівникам за наявності вакантних посад. При цьому для встановлення доплати за суміщення посад вимагається наявність двох різних за найменуванням посад, а за розширення зони обслуговування чи збільшення обсягів виконуваних робіт — їх однакове найменування, одна з посад має бути вакантна. Для встановлення доплати за виконання поряд з основною роботою обов’язків тимчасово відсутніх працівників вимагається виконання роботи за відповідними посадами, але за однією з них працівник має бути тимчасово відсутній.

Такі вимоги встановлено постановою Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145, чинність якої визнається відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII (ср. ).

Перелік посад педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, якою не передбачено посади класного керівника.

Разом з тим відповідно до абз. «а» п.п. 2 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 такому вчителеві на час заміни може бути встановлено надбавку у розмірі до 50 % ставки заробітної плати за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі