Теми статей
Обрати теми

«Святкове» перенесення робочих днів: відпочиваємо 4 дні

Кабмін своїм розпорядженням від 23.10.2019 р. № 995-р рекомендував перенести робочий день з 6 січня (понеділок) на 11 січня (суботу).

Якщо врахувати попередні рекомендації уряду (див. розпорядження Кабміну від 10.01.2019 р. № 7-р // «ОП», 2019, № 2, с. 2), виходить, що працівники зможуть відпочивати по 4 дні підряд не лише перед Новим роком (з 29 грудня по 1 січня), але й після нього (з 4 по 7 січня).

Тільки тут треба пам’ятати, що рекомендації про «святкове» перенесення:

• застосовуються щодо працівників, яким установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (в суботу і неділю);

• не є обов’язковими до виконання для усіх підприємств, установ і організацій (окрім органів ПФУ, Укрпошти, Казначейства і банків).

Інакше кажучи, кожен роботодавець самостійно вирішує, чи переносити йому робочі дні через свята. Якщо вирішили дотриматися рекомендацій Кабміну, пам’ятайте: керівник повинен видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих днів, перед цим погодивши його з профспілкою, не пізніше за 06.11.2019 р. І не забудьте ознайомити з таким документом усіх працівників.

Оплата праці працівників держорганів: невеликі правки від Кабміну

Уряд постановою від 23.10.2019 р. № 886 трохи підкоригував свою ж постанову від 18.01.2017 р. № 15. Що ж новенького підготував Кабмін?

1. Додано посади керівника самостійної експертної групи і державного експерта самостійної експертної групи:

• у Схему посадових окладів на посадах державної служби;

• у Перелік посад державної служби, які прирівнюються до відповідних груп оплати праці.

2. Розширено повноваження голови депутатської фракції (депутатської групи) у Верховній Раді України. Тепер він має право:

• вносити пропозиції щодо встановлення конкретних розмірів посадових окладів, надбавок, премій тощо для працівників патронатної служби;

• визначати конкретний перелік підрозділів і посад працівників патронатної служби.

3. Доповнено Схему посадових окладів працівників патронатних служб (додано ще 6 позицій).

Мінсоцполітики втрачає «трудові» функції

Кабмін продовжує дивувати.

Тепер у центрі уваги опинилася його постанова від 11.09.2019 р. № 838, за допомогою якої:

а) викладено в новій редакції Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, затверджене постановою Кабміну від 20.08.2014 р. № 459;

б) внесено зміни в Положення про Міністерство соціальної політики України, затверджене постановою Кабміну від 17.06.2015 р. № 423.

У результаті саме Мінекономіки виявилося головним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізацію державної політики, у тому числі:

• у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу;

• у сфері охорони праці, гігієни праці, здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням вимог законодавства про працю і зайнятість населення.

Але попереджаємо: такі зміни набудуть чинності не відразу, а тільки одночасно зі змінами до законодавчих актів у частині перерозподілу відповідних повноважень і функцій центральних органів виконавчої влади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі