Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати вихідного дня, в який працівника було направлено на навчання

Міністерство соціальної політики України
Лист від 02.10.2019 р. № 1437/0/206-19*

* Див. також матеріал «Тренінги для працівників за рахунок роботодавця» цього номера.

Директорат норм та стандартів гідної праці Міністерства розглянув ваше звернення і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про професійний розвиток працівників» професійне навчання працівників — процес цілеспрямованого формування у працівників спеціальних знань, розвиток необхідних навичок та вмінь, що дають змогу підвищувати продуктивність праці, максимально якісно виконувати функціональні обов’язки, освоювати нові види професійної діяльності, що включає первинну професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації працівників відповідно до потреб виробництва.

Тренінги є видом освітньої діяльності, що спрямована на формування знань, інших компетентностей, розвиток здібностей, окремих якостей здобувачів освіти (стаття 1 Закону України «Про освіту»).

Отже, участь у тренінгах відноситься до освітньої діяльності працівника, спрямованої на підвищення його кваліфікації. При цьому законодавством про працю передбачено ряд гарантій для працівників, які поєднують роботу з навчанням.

Зокрема, статтею 122 Кодексу законів про працю України визначено, що при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 встановлено, що для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки і навчання інших професій з відривом від виробництва, зберігається середня заробітна плата за основним місцем роботи за час навчання.

Враховуючи викладене, у випадку направлення працівника на навчання (тренінг) у вихідний день, цей день підлягає оплаті у розмірі середньої заробітної плати.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Ю. Кузовой

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі