Теми статей
Обрати теми

Виплати бюджетникам: тепер лише через банки

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Кабмін постановою від 03.11.2019 р. № 918 уніс зміни до низки своїх нормативних актів, що стосуються здійснення виплат працівникам бюджетних установ. Зміни набрали чинності 09.11.2019 р. Розглянемо ці нововведення.

Виплата зарплати

З п. 1 постанови КМУ «Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» від 22.04.2005 р. № 318 виключені слова «за їх письмовою згодою», які надавали працівникові право вибору: отримувати зарплату на банківську картку або готівкою.

Тепер цей пункт звучить таким чином:

ЦИТАТА

«Установити, що виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ здійснюється через уповноважені банки, які визначаються за результатами конкурсного відбору…»

Фактично це означає повну заборону бюджетним установам виплачувати зарплату готівкою. При цьому згоди працівників таких установ на виплату зарплати у безготівковій формі, очевидно, ніхто запитувати не буде.

Зазначимо: роботодавець може відкрити зарплатний рахунок у банку для працівника й без його згоди. Така можливість передбачена в п. 68 Інструкції № 492*.

* Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Єдиний нюанс — видаткові операції за таким рахунком здійснюються після звернення фізичної особи (працівника) до банку, пред’явлення нею документів, які дозволяють банку верифікувати (підтвердити особу) клієнта, і укладення договору банківського рахунку. Тобто щоб отримати зарплату, працівник повинен буде звернутися до банку.

Щоправда, норму ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці ніхто не скасовував. Нагадаємо: згідно з цією нормою виплата зарплати через установи банків може здійснюватися за особистою письмовою згодою працівника.

Тобто виходить, що нововведення, яке розглядається нами, хоча й має на меті добрі наміри (економія бюджетних коштів), але вступає в суперечність із ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці. Проте керівники бюджетних установ керуватимуться передусім постановою Кабміну.

Окреме питання може виникнути щодо працівників, які з релігійних міркувань відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків. Як їм банки відкривають поточні рахунки?

Підпункт 1 п. 62 розд. V Інструкції № 492 вимагає, щоб фізична особа для відкриття рахунку пред’явила, зокрема, паспорт або інший документ, що засвідчує особу, а також документ, що підтверджує реєстрацію фізичної особи в Держреєстрі фізичних осіб — платників податків.

Так-от, такий документ фізична особа без реєстраційного номера облікової картки цілком зможе пред’явити банку. Річ у тому, що таких осіб теж реєструють в окремому реєстрі, який є складовою частиною Держреєстру фізичних осіб — платників податків (п. 1 розд. IV, розд. VIII Положення № 822*).

* Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затверджене наказом Мінфіну від 29.09.2017 р. № 822.

Йдемо далі.

Аванс на відрядження

Коригуванням піддалася й «відрядна» постанова КМУ від 02.02.2011 р. № 98. Так, тепер установлено, що аванс на відрядження держслужбовцям та іншим особам, які відряджаються бюджетними установами та організаціями, видається:

• при відрядженнях по Україні — в національній валюті (гривні);

• при закордонвідрядженнях — у валюті держави, куди відряджається працівник, або в доларах США/євро, або в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на день видачі авансу.

Зверніть увагу: відповідні уточнення внесені й до п. 2 приміток додатка 1 до постанови № 98. Там зазначено, що працівники, які відряджаються за кордон, забезпечуються коштами з урахуванням затвердженої суми витрат на відрядження чи в сумі, еквівалентній зазначеній сумі в інвалюті, за курсом НБУ на день подання розрахунку витрат на відрядження до банку або в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на день видачі авансу.

Для довідки: раніше аванс на закордонвідрядження можна було видавати тільки у валюті держави, до якої відряджається працівник, або у вільно конвертованій валюті (п. 5 постанови № 98). Відповідно п. 2 приміток додатка 1 до постанови № 98 вимагав забезпечувати відряджених за кордон працівників коштами з урахуванням затвердженої суми витрат або в сумі, еквівалентній зазначеній сумі в інвалюті (в інвалюті держави відрядження або у ВКВ) за курсом НБУ на день подання банку розрахунку витрат на відрядження.

ВАЖЛИВО!

Аванс на відрядження відтепер повинен переказуватися виключно на банківський рахунок працівника для використання із застосуванням платіжних карток. Залишок невикористаного авансу також треба повертати на рахунок підприємства, установи, організації (повернення до каси більше не передбачено).

Вимоги до уповноважених банків

Установлено, що банки, через які виплачуються пенсії, грошова допомога і зарплата бюджетникам, зобов’язані забезпечити:

• дистанційне обслуговування рахунків клієнтів (зокрема, функціонування системи «Клієнт — Інтернет — банк»);

• доступ маломобільних груп населення до банківських послуг відповідно до вимог п. 4 Положення про ліцензування банків, затвердженого постановою Правління НБУ від 22.12.2018 р. № 149;

• нарахування відсотків на залишок за поточним рахунком, за яким виплачується пенсія, грошова допомога і зарплата працівникам бюджетних установ, у розмірі не менше 50 % середньозваженої відсоткової ставки в річному обчисленні за місяць за строковими депозитами, залученими банками у фізичних осіб у нацвалюті, за даними НБУ.

Відповідні правки внесені до Порядку проведення конкурсного відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1231.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі