Теми статей
Обрати теми

Листок непрацездатності: відповідаємо на ваші запитання

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Від хвороб, на жаль, ніхто не застрахований. І коли працівник приносить листок непрацездатності, що підтверджує поважну причину його відсутності на роботі, мимоволі щоразу переживаєш, чи правильно заповнено усі реквізити цього документа. У цій статті ми зібрали запитання щодо порядку заповнення лікарняного листа, що найчастіше ставляться нашими читачами.

Чи можна прийняти до оплати листки непрацездатності, якщо в одному з них не зазначена адреса установи, а в іншому припустилися помилки в найменуванні установи?

У такому вигляді — ні, але якщо виправити неточності — цілком можна.

Найпростіше з листком непрацездатності (далі — ЛН), в якому не зазначена адреса. У цьому випадку працівник просто звертається до лікаря за місцем видачі лікарняного з проханням дописати відомості, яких не вистачає. І все.

Зазначимо, що в самому бланку ЛН розшифровка місця роботи обмежена назвою. Але! Обов’язок зазначати місцезнаходження установи прописаний у п. 3.1 Інструкції № 532*. У зв’язку з цим доцільно заздалегідь проінформувати працівників про точну адресу установи. Це особливо важливо для госпрозрахункових підприємств, у яких юридична та фактична адреси не завжди збігаються. Отже, зазначати треба саме юридичну адресу.

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, Фонду «нещасних випадків» від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406

Тепер розберемо другу ситуацію. У цьому випадку працівник також повинен звернутися до лікаря, який видав ЛН. Виявлену помилку в тексті виправляють коректурним способом, тобто помилковий текст закреслюють і над ним пишуть правильний. Застосовувати для цих цілей коректор або аналогічні засоби не можна. Інакше кажучи, конкретно у вашій ситуації неправильне найменування установи має бути закреслене, а зверху написане правильне. Одночасно в графі «Примітка» виправлення підтверджують записом «Виправленому вірити», підписом лікаря і печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності» (п. 4.5 Інструкції № 532).

Важливо!

Категорично заборонені виправлення в графі «Причина непрацездатності» лицьового боку ЛН пунктів 2 «професійне та його наслідки» і 4 «нещасний випадок на виробництві та його наслідки».

Про це зазначено в п.п. 3.3 Інструкції № 532. Такий лікарняний приймати до оплати не можна.

Зауважте: на лицьовому боці бланка ЛН допускається не більше двох виправлень. Якщо виправлень більше, ЛН вважається недійсним і оплаті не підлягає. Замість нього видають дублікат (див. лист ФСС з ТВП від 19.05.2016 р. № 5.1-31-768 // «ОП», 2016, № 22, с. 5).

Пам’ятайте: у рядку «Місце роботи» має бути зазначено повне найменування підприємства, установи, організації, яке містить інформацію про організаційно-правову форму і власне назву юрособи. Виняток: найменування держорганів, органів місцевого самоврядування, державних, комунальних організацій, закладів, установ (ст. 16 Закону № 755**). При цьому назва юрособи береться в лапки і зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми суб’єкта господарювання (п. 3 Вимог № 368/5***).

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

*** Вимоги до написання найменування юрособи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юрособи, крім організації профспілки, затверджені наказом Мін’юсту від 05.03.2012 р. № 368/5.

Зазначати в ЛН скорочене найменування юрособи допустимо лише у тому випадку, коли воно передбачене установчими документами і внесене в Єдиний держреєстр (див. лист ФСС від 21.08.2019 р. № 1708-02-2, лист ФСС з ТВП від 19.05.2016 р. № 5.1-31-768 // «ОП», 2016, № 22, с. 5).

На підприємстві, що розташоване в Полтаві, працевлаштований працівник, який згідно з відміткою в паспорті прописаний у Сумах, але наразі проживає і працює в Полтаві. Перебуваючи в щорічній відпустці в Сумах, він захворів, що підтверджено листком непрацездатності, виданим за місцем прописки (у Сумах). Чи повинен на лікарняному листі стояти підпис головлікаря медустанови, яка видала лікарняний лист, що підтверджує дозвіл на видачу лікарняного?

Листок непрацездатності в амбулаторно-поліклінічних закладах видається лікарем переважно за місцем проживання або роботи громадянина (п. 1.9 Інструкції № 455****).

**** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Якщо тимчасова непрацездатність настала поза його постійним місцем проживання і роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо), ЛН видається за місцем тимчасового перебування такої особи з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичного закладу на число днів непрацездатності. Такий ЛН засвідчується підписом головлікаря (підпис ставиться в графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю») і круглою печаткою закладу охорони здоров’я (п. 1.10 Інструкції № 455, п. 3.8 Інструкції № 532).

Оскільки в цій ситуації працівник отримав ЛН якраз за місцем реєстрації згідно з відміткою в паспорті, то дозвільний напис головлікаря, засвідчений круглою печаткою установи охорони здоров’я, на ньому стояти не повинен.

Водночас, враховуючи, що підприємство, яке нараховуватиме лікарняні за ЛН, виданим у Сумах, розташоване в Полтаві, щоб уникнути непотрібних запитань від фахівців ФСС, рекомендуємо комісії (уповноваженому) із соціального страхування в протоколі засідання (рішенні уповноваженого) зазначити, що тимчасова непрацездатність у працівника настала за місцем його реєстрації згідно з відміткою в паспорті в період перебування в щорічній відпустці в Сумах.

Також пам’ятайте: оскільки тимчасова непрацездатність у працівника настала в період його щорічної відпустки, така відпустка має бути продовжена або перенесена на інший період (ст. 80 КЗпП, ст. 11 Закону про відпустки).

Працівник приніс лікарняний лист, де діагноз зазначений кодом, без словесного опису. Чи можна оплатити такий лікарняний лист?

Так, можна. Згідно з п. 3.2 Інструкції № 532 в графі «Діагноз первинний» лікар зазначає первинний діагноз у перший день видачі листка непрацездатності. У графі «Діагноз заключний» лікар зазначає остаточний діагноз, а в графі «шифр МКХ-10» — шифр діагнозу згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я десятого перегляду, прийнятою 43-ю Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я 1 січня 1993 року.

Важливо!

Діагноз первинний, діагноз заключний і шифр МКХ-10 зазначаються виключно з письмової згоди хворого.

Якщо такої згоди немає, первинний і заключний діагнози і шифр МКХ-10 не зазначаються.

Тому листок непрацездатності оплачують у загальному порядку незалежно від того, зазначений діагноз чи ні (див. також лист ФСС з ТВП від 23.03.2011 р. № 04-30-620, лист ФСС від нещасних випадків від 01.04.2011 р. № 186-06-2).

Працівник надав листок непрацездатності з 4 по 12 листопада, наступний (продовження першого) — з 14 по 21 листопада. На продовженому ЛН лікар написав і засвідчив печаткою — «порушення режиму 13 листопада». Чи правильно оформлено лікарняні листи? Чи може продовжений ЛН видаватися через день після закриття первинного ЛН?

У графі «Режим:» лікарняного листа обов’язково зазначають режим, призначений хворому: стаціонарний, амбулаторний, постільний, домашній, санаторний, вільний тощо (п. 3.4 Інструкції № 532).

Якщо має місце порушення режиму, то в графі «Відмітки про порушення режиму:» зазначають дату порушення режиму і засвідчують її підписом лікаря. Види порушень режиму зазначають у графі «Примітка:». Такими причинами, наприклад, можуть бути: несвоєчасна явка на прийом до лікаря; алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння під час лікування; вихід на роботу без дозволу лікаря; самовільне залишення закладу охорони здоров’я; виїзд на лікування в іншому закладі охорони здоров’я без відмітки про дозвіл виїзду; відмова від направлення або несвоєчасна явка на МСЕК тощо (п. 4.1 Інструкції № 532).

Згідно з п. 10 Інструкції № 532, якщо при черговому відвідуванні хворим лікаря має місце порушення режиму у вигляді несвоєчасного прибуття хворого до лікаря, то у разі визнання хворого:

• непрацездатним — продовження ЛН здійснюється з дня відвідування лікаря;

• працездатним — у графі «Стати до роботи» пишуть буквами число і місяць та роблять запис «Є працездатним». ЛН закривають датою, встановленою лікарем для прибуття хворого.

Таким чином, у випадку якщо хворий несвоєчасно відвідує лікаря, продовжений ЛН може бути виданий через день (або через декілька днів) після закриття первинного ЛН.

Важливо!

У випадку якщо хворий несвоєчасно відвідує лікаря, продовжений ЛН може бути виданий через день (або через декілька днів) після закриття первинного ЛН.

Зауважте: працівники, які порушують режим, установлений для них лікарем, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медогляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) або медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), втрачають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу (ч. 2 ст. 23 Закону № 1105).

Як відомо, рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності приймає комісія (уповноважений) із соцстрахування установи. Отже, дні тимчасової непрацездатності з відміткою про порушення режиму за рахунок коштів ФСС оплаті не підлягають. При цьому комісія (уповноважений) із соцстрахування повинна встановити наявність підстав для відмови в наданні допомоги.

А якщо дні хвороби з відміткою про порушення режиму припадають на перші 5 днів непрацездатності, оплачувані за рахунок установи?

У п. 4 Порядку № 440***** сказано, що дні тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця не оплачують за підставами, передбаченими ст. 23 Закону № 1105. Частина друга цієї статті якраз забороняє виплачувати допомогу порушникам режиму, встановленого лікарем. Тож установа має право не оплачувати день хвороби з відміткою про порушення режиму (у нашому випадку — 13 листопада). Остаточне рішення щодо оплати таких днів приймає комісія (уповноважений) із соцстрахування установи.

***** Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

На підприємстві ведеться автоматизований облік заробітної плати. Обов’язково заповнювати зворотний бік листка непрацездатності, що стосується розрахунку середньої зарплати, чи достатньо підшити до нього листок з розрахунком середньої зарплати?

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий в установленому порядку ЛН. У разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із здійсненням підприємницької або іншої діяльності допомогу призначають на підставі копії ЛН, засвідченої підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Форма листка непрацездатності затверджена спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП і ФСС від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/247/136-ос/1406.

Бухгалтерія підприємства, установи або організації заповнює розділи листка непрацездатності «Довідка про заробітну плату» і «Належить до виплати».

Чинні нормативно-правові акти не визначають порядок заповнення ЛН у разі автоматизованого ведення обліку заробітної плати. До того ж існуючий бланк ЛН застарів і не враховує нинішні реалії. Зокрема, розділ «Довідка про заробітну плату» ЛН розрахований на 6-місячний розрахунковий період для визначення середньої зарплати.

Тому фахівці ФСС з ТВП вважають, що розділ «Довідка про заробітну плату» ЛН можна не заповнювати, а додати до ЛН розрахунок, оформлений аналогічно листку непрацездатності, засвідчений підписами керівника і головного бухгалтера та печаткою (за наявності) (див. лист ФСС з ТВП від 20.07.2016 р. № 2.4-46-1257 // «ОП», 2016, № 18, с. 5).

Як оформити розрахунок лікарняних працівникові-суміснику, якщо зворотний бік копії ЛН заповнено за основним місцем роботи?

Оформіть розрахунок на окремому листі аналогічно розділу «Довідка про заробітну плату». До копії ЛН додайте цей розрахунок, засвідчений підписами керівника і головного бухгалтера та печаткою (за наявності).

Отже, ми відповіли на найбільш хвилюючі запитання наших читачів. А якщо у вас залишилися ще запитання або у вас якась унікальна ситуація, то ми з радістю допоможемо вам у них розібратися. Надсилайте листи на нашу електронну адресу: ot@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі