Теми статей
Обрати теми

Увага! З 1 жовтня платимо ЄСВ на нові рахунки

З 01.10.2019 р. починають діяти нові небюджетні рахунки (3719) для сплати ЄСВ і фінансових санкцій.

Пов’язано це:

1) з початком роботи нового органу — Державної податкової служби України (ДПСУ) замість Фіскальної служби;

2) з переходом на номери банківських рахунків, сформовані за стандартом IBAN.

У зв’язку з цим 30.09.2019 р. старі рахунки (відкриті ще ДФС) були заблоковані і 01.10.2019 р. закриті. Якщо ви перерахували кошти на такі рахунки, їх повернуть як нез’ясовані надходження.

Дізнатися про нові рахунки для сплати ЄСВ можна:

• або на офіційному сайті ДПСУ (tax.gov.ua) у розділі «Довідники, реєстри, переліки» → «Реєстри» → «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску (з 01.10.2019)»;

• або звернувшись до органів ДПСУ за місцем обліку.

Будьте уважними! Нові рахунки територіальних органів ДПСУ для сплати ЄСВ — це рахунки, спочатку відкриті відповідно до стандартів IBAN. Тому для них немає перехідного періоду.

Отже, у платіжних документах на сплату ЄСВ номер рахунку одержувача слід зазначати у вигляді 29 буквено-цифрових символів (за стандартом IBAN), а в реквізитах одержувача наводити назву і код ЄДРПОУ новоствореного органу ДПС.

Для бюджетних рахунків з метою сплати податків і зборів продовжує діяти перехідний період (нещодавно він був подовжений до 12.01.2020 р.). Тому в платіжних документах на сплату ПДФО і ВЗ у жовтні 2019 року поки можна зазначати старі реквізити.

ЄСВ і ПДФО: єдина звітність

Це відбулося. Президент підписав два нормативних документи, завдяки якими буде введена нова об’єднана звітність з ЄСВ і ПДФО:

Закон України від 19.09.2019 р. № 115-IX внесе зміни до Закону про ЄСВ;

Закон України від 19.09.2019 р. № 116-IX підкоригує ПКУ.

Що ж на нас чекає?

1. Об’єднану звітність з ПДФО і ЄСВ прирівняють до податкової звітності. Відповідно за порушення порядку її заповнення та подання платникам загрожуватиме штраф згідно зі ст. 119 ПКУ.

А штрафи, передбачені п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою Звіту з ЄСВ, втратять чинність.

2. Платники податків подаватимуть об’єднану звітність з ПДФО і ЄСВ щоквартально з розбиттям відомостей про суми виплачених доходів за місяцями. Причому до контролюючого органу за місцем свого розташування (для податкових агентів і відокремлених підрозділів юросіб, уповноважених на нарахування, утримання і сплату ПДФО).

А ось у відокремлених підрозділів, не уповноважених нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО до бюджету, такого права не буде. Звітувати за них (як завжди) буде юрособа в контролюючий орган за основним місцем обліку.

При цьому направляти копію такого документа в податкову за місцезнаходженням відокремленого підрозділу вже не доведеться.

3. Форму об’єднаної звітності ще повинен затвердити Мінфін за погодженням з Пенсійним фондом і фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Закони, що коментуються, набудуть чинності з 01.01.2021 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі