Теми статей
Обрати теми

Про формування та використання фонду преміювання державного органу

Міністерство соціальної політики України
Лист від 12.08.2019 р. № 14792/0/2-19/52*

* Коментар до листа див. «Премії держслужбовців: як «обійти» обмеження» цього номера.

Міністерство соціальної політики розглянуло <…> звернення щодо формування та використання фонду преміювання державного органу та повідомляє.

Згідно зі статтею 51 Бюджетного кодексу України керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату (грошове забезпечення), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати (грошового забезпечення), затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.

Заробітна плата державного службовця відповідно до частини другої статті 50 Закону України «Про державну службу» (далі — Закон) складається з посадового окладу, надбавки за вислугу років, надбавки за ранг державного службовця, виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця, виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою державної служби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою, премії (у разі встановлення).

Частиною третьою статті 50 Закону визначено такі види премій: за результатами щорічного оцінювання службової діяльності та місячна або квартальна відповідно до особистого внеску в загальний результат роботи державного органу.

При цьому загальний розмір місячних або квартальних премій, які може отримати державний службовець за рік, не може перевищувати 30 відсотків фонду його посадового окладу за рік.

Премії, у тому числі за результатами щорічного оцінювання службової діяльності, державним службовцям виплачуються в межах фонду преміювання залежно від особистого внеску в загальний результат роботи державного органу.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 13.06.2016 р. № 646 (зі змінами) <…> затверджено Типове положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів) (далі — Типове положення), яким установлено порядок визначення розмірів, нарахування та виплати премій державним службовцям державних органів, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В».

Конкретні умови, порядок і розміри преміювання (депреміювання) працівників визначаються у положенні про преміювання відповідного органу, яке розробляється ним самостійно.

Встановлення премій державним службовцям проводиться керівником державної служби в державному органі відповідно до затвердженого ним положення про преміювання, розробленого згідно з Типовим положенням і погодженого з виборним органом первинної профспілкової організації (за наявності).

Розмір премії державного службовця встановлюється керівником державної служби в державному органі шляхом видання відповідного наказу (розпорядження).

Фонд оплати праці, як правило, визначається виходячи зі штатної чисельності працівників установи, організації, органу. Відповідно фонд преміювання також визначається виходячи зі штатної чисельності працівників.

Стосовно преміювання державних службовців необхідно зазначити, що згідно з частиною шостою статті 52 Закону фонд преміювання державного органу встановлюється у розмірі 20 відсотків загального фонду посадових окладів за рік та економії фонду оплати праці.

Отже, виплата премії державним службовцям у розмірі, що перевищує 20 відсотків, можлива лише за наявності економії фонду оплати праці.

Преміювання працівників патронатної служби та працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, проводиться відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи в межах фонду преміювання відповідного державного органу. Умови, порядок та розміри преміювання зазначених категорій працівників визначаються окремо в положенні про преміювання, що діє у відповідному державному органі (постанова Кабінету Міністрів України від 18.01.2017 р. № 15 «Питання оплати праці працівників державних органів» (зі змінами). При цьому на сьогодні розмір премії для вказаних категорій працівників граничним розміром законодавчо не обмежено.

Робітникам, зайнятим обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їхніх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів, розмір премії встановлюється залежно від їхнього вкладу в кінцеві результати роботи. Конкретний розмір премії робітників граничними розмірами не обмежується (наказ Міністерства праці України від 02.10.96 р. № 77 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів») <…>.

Із урахуванням викладеного і того, що згідно з частинами другою і третьою статті 3 Закону його дія поширюється на державних службовців і не поширюється на працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, та працівників патронатних служб, норма щодо обмеження фонду преміювання державного органу розміром 20 відсотків загального фонду посадових окладів за рік та економії фонду оплати праці (частина шоста статті 52 Закону) не застосовується до інших працівників та робітників, які не є державними службовцями.

Міністр А. Рева

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі