Теми статей
Обрати теми

Суспільно корисні роботи — примусова праця аліментників

Кучерова Оксана, юрист
Минулого року в нашому законодавчому полі з’явився такий вид стягнення, як суспільно корисні роботи. Деякі підприємства вже зіткнулися з таким явищем, відповідно до нас почали надходити запитання від кадровиків. Тож що таке ці суспільно корисні роботи? Давайте розбиратися.

Несплата аліментів — проблема багатьох українських сімей. Тому останнім часом сили українського законодавця були спрямовані якраз на захист прав дітей і боротьбу зі злісними неплатниками аліментів. На початку 2018 року набув чинності Закон України від 07.12.2017 р. № 2234-VIII, однією з новацій якого було посилення відповідальності за несплату аліментів. Так, з’явилася ст. 1831 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП).

Тож за що і кому вона «світить»? Наведемо основні положення цієї норми на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Правопорушення, за які передбачено стягнення у вигляді суспільно корисних робіт

Як бачимо, до виконання суспільно корисних робіт притягають злісних неплатників аліментів.

А що являють собою такі роботи? Деталі знаходимо в ст. 311 КпАП.

ЦИТАТА

Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких та перелік об’єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

На перший погляд здається, що все просто і зрозуміло. Але зазначимо, що водночас у нашому законодавстві вже достатньо давно застосовується схоже поняття «громадські роботи».

По-перше, в ст. 31 Закону про зайнятість* ідеться про організацію суспільно корисних громадських та інших робіт тимчасового характеру для безробітних та інших категорій осіб.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

По-друге, в ст. 301 КпАП є ще такий вид стягнення, як громадські роботи.

Простіше кажучи, в законодавстві є три види схожих робіт.

Для того, щоб у них не заплутатися, наведемо їх порівняльну характеристику (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Відмінності громадських і суспільно корисних робіт

Як же на практиці із цим усім розібратися? Дуже просто. Потрібно уважно вивчити документ (направлення), з яким до вас прийшов порушник або безробітний. Так, на підставі постанови суду про призначення суспільно корисних робіт орган пробації повинен видати порушникові направлення. У ньому повинно бути зазначено, яке призначене стягнення: громадські чи суспільно корисні роботи.

Навіщо це потрібно знати? Щоб правильно оформити відносини з працівником. Про це ми поговоримо далі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі