Теми статей
Обрати теми

Скорочення працівників місцевих держадміністрацій

Ще влітку цього року Кабмін прийняв постанову від 19.06.2019 р. № 746, якою була встановлена нова гранична чисельність працівників місцевих державних адміністрацій (були внесені зміни у додаток до постанови Кабміну від 25.03.2014 р. № 91).

При цьому якщо чисельність працівників обласних держадміністрацій залишилася практично незмінною, то чисельність працівників районних держадміністрацій дуже «постраждала» (наприклад, чисельність працівників апарату скоротили у 2 рази).

Постанова № 746 набирає чинності з 1 січня 2020 року. А це означає, що із зазначеної дати чисельність працівників держадміністрацій уже повинна відповідати новим вимогам.

Ось тут і виникає запитання. Адже мало того, що починаючи з 25.09.2019 р. у ст. 87 Закону № 889* зникла згадка про те, що процедура звільнення держслужбовців у зв’язку зі скороченням штату визначається законодавством про працю, там не з’явилося й інших інструкцій щодо цього.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Але не потрібно забувати, що згідно з п. 3 ст. 5 Закону № 889 дія законодавства про працю поширюється на держслужбовців у частині відносин, не врегульованих цим Законом. А це означає, що з цього питання треба звернутися до норм КЗпП. Відповідно до ст. 492 КЗпП про майбутнє звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників необхідно персонально попередити не пізніше ніж за два місяці.

Виходить, доведеться діяти так: повідомити працівників про майбутнє звільнення до 28.10.2019 р. (з урахуванням рекомендацій Кабміну про перенесення робочих днів, прописаних у його розпорядженні від 10.01.2019 р. № 7-р).

Підвищення окладу: коли коригувати виплати при розрахунку «середньої»

Як пропонує п. 10 Порядку № 100, у разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів заробітну плату (включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати), за проміжок часу до підвищення слід відкоригувати на коефіцієнт підвищення. Але тільки у тому випадку, якщо таке підвищення посадових окладів відбулося:

• у розрахунковому періоді;

• у періоді, коли за працівником зберігався середній заробіток (був у відпустці, відрядженні, на підвищенні кваліфікації тощо).

Зверніть увагу: компенсація за невикористану відпустку хоча й належить до виплат, які здійснюються у розмірі середньої зарплати, але не є збереженням середнього заробітку.

Тому основною умовою для коригування середнього заробітку для виплати такої компенсації є тільки підвищення посадових окладів у розрахунковому періоді (лист Мінсоцполітики від 21.08.2019 р. № 984/0/204-19).

Причому підвищення посадових окладів може відбуватися й не з першого числа місяця (лист Мінсоцполітики від 06.09.2019 р. № 1076/0/204-19). У такому разі зарплату, нараховану в місяці підвищення окладу, доведеться поділити на два періоди: до підвищення і після нього. І тільки першу з них слід відкоригувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі