Теми статей
Обрати теми

Допомога по вагітності та пологах: якщо ФОП отримала і розреєструвалась

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ФСС від 08.10.2019 р. № 1992-11-1, що коментується сьогодні, є відповіддю на наш запит. А історія його появи така…

Коментар редакції

Нещодавно, а якщо точніше, то в липні минулого року, було опубліковано лист ФСС від 15.05.2018 р. № 2.4-15-1677, присвячений питанню повернення суми допомоги по вагітності та пологах, у випадку якщо працівниця звільняється до закінчення відпустки по вагітності та пологах (див. «ОП», 2018, № 14, с. 8).

У цьому листі Фонд абсолютно справедливо зробив висновок про те, що сума допомоги по вагітності та пологах за частину відпустки, яка припадає на період після звільнення, перерахунку і поверненню не підлягає.

Проаналізувавши положення Закону про соцстрахування, ми виявили, що аналогічний висновок можна зробити і для ситуації з припиненням підприємницької діяльності в період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Тобто після отримання допомоги ФОП, який не планує займатися надалі підприємницькою діяльністю, може розреєструватися, і ніхто допомогу назад не відбере.

Але виявилось, що на місцях окремі підрозділи ФСС вимагали від підприємців, що отримали допомогу по вагітності та пологах і припинили свою діяльність до закінчення тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, повернути допомогу за період після розреєстрації. А у разі неповернення лякали штрафом у розмірі 50 % від суми, яку, на їх думку, ФОП повинен повернути як неправомірно отриману.

Звісно, ми не могли залишитися осторонь. Тому направили ФСС запит із проханням надати роз’яснення з такого питання: чи підлягає перерахунку і поверненню сума допомоги по вагітності та пологах у разі припинення одержувачем підприємницької діяльності до закінчення терміну непрацездатності, вказаного в лікарняному листі, виданому у зв’язку з вагітністю та пологами?

Відповідь ФСС однозначна — НІ!

Наведемо аргументи.

Право на отримання допомоги із ФСС виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування і день звільнення), заняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачене законом (п. 1 ст. 19 Закону про соцстрахування).

Допомогу по вагітності та пологах застрахованій особі виплачують за увесь період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами (в загальному випадку це 126 календарних днів (70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів). Розмір допомоги обчислюють сумарно і надають застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

З наведеного випливає, що допомога по вагітності та пологах застрахованій особі, страховий випадок у якої настав у період здійснення підприємницької діяльності, надається за увесь період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, вказаний у належним чином оформленому лікарняному листі.

При цьому у разі, якщо жінка вирішить припинити підприємницьку діяльність у період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, то сума допомоги по вагітності та пологах за дні після розреєстрації перерахунку і поверненню не підлягає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі