Теми статей
Обрати теми

Внутрішній сумісник: як показати у звітності

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівниця підприємства (основне місце роботи) прийнята на цьому ж підприємстві на роботу за сумісництвом (внутрішній сумісник). Чи треба у формі № ДФ заповнювати щодо неї інформацію про дату прийняття на роботу в графі 6? Як заповнити Звіт з ЄСВ, якщо працівниця разом зі своєю основною роботою виконує роботу за сумісництвом?

Спершу нагадаємо, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, і повідомлення податкового органу про прийняття працівника на роботу (ч. 3 ст. 24 КЗпП).

У Повідомленні про прийняття працівника на роботу відповідно до постанови КМУ від 17.06.2017 р. № 413 роботодавець вказує відомості про осіб, які прийняті на роботу як на основне місце роботи (наймані працівники з трудовою книжкою), так і на роботу за сумісництвом (наймані працівники без трудової книжки).

Але не лише в Повідомленні роботодавець вказує дату прийняття на роботу працівника-сумісника. Ця інформація відображається також у таблиці 5 ЄСВ-звіту в місяці прийняття особи на роботу.

ЄСВ-звіт. Жодних обмежень щодо відображення в таблиці 5 ЄСВ-звіту внутрішнього сумісництва п. 8 розд. IV Порядку № 435 не передбачено. Тому в графі 8 таблиці 5 ЄСВ-звіту необхідно зазначити категорію особи «2» — наймані працівники (без трудової книжки).

Переходимо до таблиці 6 ЄСВ-звіту. У ній відображаємо відомості про нараховану зарплату двома рядками:

• у першому проставляйте суму зарплати, нараховану за час роботи за основним місцем роботи (у графі 22 «Ознака наявності трудової книжки» вказуйте «1»);

• у другому відображайте зарплату за час роботи за сумісництвом (у графі 22 «Ознака наявності трудової книжки» проставляйте «0»).

При цьому в графі 15 вказуйте загальну кількість днів перебування в трудових відносинах у звітному місяці за рядком із зарплатою за основним місцем роботи.

Це підтверджує ПФУ в листі від 16.11.2016 р. № 36884/05-10.

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Дохід, нарахований такій працівниці, розбивати у формі № 1ДФ на два рядки, показуючи нарахування окремо за основним місцем роботи і окремо за сумісництвом, не треба. Увесь дохід внутрішнього сумісника ви відображаєте в одному рядку з ознакою доходу «101».

Що стосується відображення інформації в графі 6 «Дата прийняття на роботу», то заповнювати її не слід, оскільки місце роботи не змінилося.

Це підтверджують податківці в листі ДФСУ від 24.07.2019 р. № 668/2/99-99-13-02-03-13.

Пропонуємо розглянути порядок заповнення таблиць 5 і 6 ЄСВ-звіту на умовному прикладі.

Приклад. З працівницею (Сокіл Ольгою Петрівною, податковий номер — 2541175614), яка є основним працівником, з 21 жовтня 2019 року укладений трудовий договір на умовах внутрішнього сумісництва на посаду бухгалтера на ставку 0,25. Оклад — 4173 грн.

Заробітна плата, нарахована їй за фактично відпрацьовані дні в жовтні:

за основним місцем роботи — 4173 грн. (ЄСВ — 918,06 грн.);

за сумісництвом — 426,78 грн. (ЄСВ — 93,90 грн.).

Приклад заповнення таблиць 5 і 6 ЄСВ-звіту за жовтень 2019 року покажемо на рис. 1 і 2.

Таблиця 5. Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби

img 1

Рис.1. Фрагмент таблиці 5 ЄСВ-звіту за жовтень 2019 року

img 2

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за жовтень 2019 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі