Теми статей
Обрати теми

Положення про преміювання держслужбовців: нова редакція

* Затверджено наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646.

Відразу заспокоїмо: види премій держслужбовців не змінилися. Колишніми залишилися й критерії, на підставі яких визначають розмір місячної (квартальною) премії держслужбовця.

Водночас у новій редакції Типового положення:

• ви більше не знайдете згадки про премію у розмірі 50 % посадового окладу держсекретаря, яка виплачувалася керівникам самостійних структурних підрозділів апарату міністерства за виконання обов’язків тимчасово відсутнього держсекретаря;

• з’явилася вимога погоджувати із суб’єктом призначення встановлення керівником держслужби в держоргані місячної (квартальної) премії держслужбовцям, які обіймають посади держслужби категорії «Б», і здійснюють повноваження керівників держслужби в держорганах, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або декількох областей, м. Києва або м. Севастополя, одного або декількох районів, міст обласного значення.

Підкориговано й порядок преміювання працівників, які звільняються. Так, преміювання таких працівників слід проводити в місяці звільнення за фактично відпрацьований час за пропозицією безпосереднього їх керівника.

Наказ набрав чинності 03.09.2019 р.

Увага: Казначейство переходить на бюджетні рахунки за стандартом IBAN

З 01.10.2019 р. змінюються реквізити бюджетних рахунків для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевого бюджетів, які відкриваються на балансі Державної казначейської служби України (МФО 899998) на виконання вимог постанови Правління НБУ від 28.12.2018 р. №162. Згідно з цією постановою в Україні номер банківського рахунку формуватиметься за стандартом IBAN і становитиме 29 буквено-цифрових символів (з 01.10.2019 р. до 31.10.2019 р. — перехідний період, з 01.11.2019 р. — у постійному режимі).

Реквізити бюджетних рахунків для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевого бюджетів розміщені окремо за державним і місцевим бюджетами в розрізі територій областей, кодів класифікації доходів бюджету і відомчій ознаці на веб-сторінках ГУ ДКСУ в областях України.

Крім того, Держказначейська служба звертає увагу платників ЄСВ, що граничний термін використання існуючих рахунків по зарахуванню ЄСВ спливає 31.10.2019 р. Враховуючи зазначене, з метою своєчасної та належної сплати ЄСВ необхідно починаючи з 01.11.2019 р. здійснювати сплату ЄСВ на рахунки, відкриті в Казначействі (код банку 899998), за стандартом ІВАN. Щоб отримати реквізити рахунків за стандартом ІВАN, слід звернутися до органів Державної податкової служби України за місцем обліку.

Новий Порядок підвищення кваліфікації педпрацівників

Кабмін своєю постановою від 21.08.2019 р. № 800 затвердив Порядок підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Цей документ:

а) дав змогу педагогічним і науково-педагогічним працівникам:

• підвищувати кваліфікацію як в Україні, так і за кордоном (крім РФ);

• самостійно обирати форму (очну, заочну, дуальну тощо), вид (стажування, участь у семінарах, практикумах, тренінгах тощо), напрям і суб’єктів надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації;

б) установив періодичність підвищення кваліфікації (для педпрацівників: ПТНЗ — не рідше ніж один раз на п’ять років; загальної середньої і професійної передвищої освіти — щорічно; установ вищої і післядипломної освіти — не рідше ніж один раз на п’ять років), а також загальний обсяг підвищення кваліфікації таких працівників;

в) визначив порядок підвищення кваліфікації педпрацівників;

г) зазначив джерела фінансування підвищення кваліфікації.

Водночас педпрацівники, які працюють у навчальному закладі за основним місцем роботи і проходять підвищення кваліфікації за межами плану підвищення кваліфікації навчального закладу, а також особи, які працюють в установах освіти на посадах педагогічних або науково-педагогічних працівників за суміщенням або сумісництвом, можуть самостійно профінансувати підвищення кваліфікації тощо.

Постанова набрала чинності з 03.09.2019 р.

Надбавка за особливі умови праці: для працівників КНП не передбачена

Початок літа 2019 року приніс бюджетникам несподіваний сюрприз. Кабмін уніс зміни до своєї постанови від 05.09.2018 р. № 708, внаслідок чого у цьому документі з’явився новий п. 11.

Завдяки цій нормі працівникам державних і комунальних закладів, установ, організацій, що фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, була встановлена щомісячна надбавка за роботу з особливими умовами праці в граничному розмірі 50 % посадового окладу.

Звісно, надбавка — тимчасова (на період до завершення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях).

Але чи можуть на неї розраховувати працівники комунальних некомерційних підприємств (КНП)? Запитання справедливе. Адже попри те, що такі установи змінили свою організаційно-правову форму (з комунальної установи на КНП), у них існують два джерела фінансування:

медична субвенція;

• прямі виплати за пацієнтів від Національної служби здоров’я України.

Тобто КНП хоча й не є розпорядником бюджетних коштів, але залишається їх отримувачем.

Проте, на думку Мінсоцполітики (див. лист від 23.07.2019 р. № 1112/0/206-19), для встановлення «особливої» надбавки працівникам КНП цього недостатньо. Позиція фахівців цього органу є такою: виплата надбавки за роботу з особливими умовами праці працівникам КНП, що фінансуються з бюджету і розміщені в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, п. 11 постанови № 708 не передбачена.

Зауважимо! КНП мають більше свободи у сфері оплати праці, ніж бюджетники. Тому мають можливість самостійно встановити аналогічну надбавку своїм працівникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі