Теми статей
Обрати теми

До трьох & декрет & до трьох: відображаємо в ЄСВ-звіті

Дзера Тетяна, начальник відділу супроводу інформаційних систем і електронних реєстрів Пенсійного фонду України
Працівниця з 12 квітня по 15 серпня 2019 року була на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами. З 28 серпня 2019 року працівниця повинна була приступити до роботи у зв’язку із закінченням відпустки до 3 років (за першою дитиною). Але на роботу вона виходити не буде, вона написала заяву на надання їй відпустки для догляду за другою дитиною до досягнення нею 3 років. Як у цій ситуації заповнювати таблиці 5 ЄСВ-звіту за серпень 2019 року?

На практиці такий випадок доволі поширений. Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за однією дитиною (до досягнення нею 3 років), приносить листок непрацездатності, що свідчить про швидке з’явлення ще однієї дитини.

Насамперед визначимося з хронологією подій, а саме: як і коли треба оформити відпустку для догляду за другою дитиною до досягнення нею 3 років. У цьому нам допоможе роз’яснення фахівців Мінсоцполітики, викладене в листі від 06.03.2012 р. № 70/13/116-12.

У ньому сказано, що у разі коли жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, народила другу дитину, наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною має бути виданий з наступного дня після дати виповнення першій дитині 3 років. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою та другою дитиною до 3 років.

Таким чином, стосовно нашого прикладу в серпні 2019 року у працівниці:

• (15 серпня) закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

• (27 серпня) закінчилася відпустка для догляду за першою дитиною до 3 років;

• (28 серпня) почалася відпустка для догляду за другою дитиною до 3 років.

Тепер перейдемо до відображення зазначених подій у таблиці 5 ЄСВ-звіту.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами

Для відображення осіб, у яких почалася або закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, у графі 8 таблиці 5 ЄСВ-звіту передбачена спеціальна категорія особи — 5 «Особи, яким надано відпустку по вагітності і пологах».

Дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами показуємо у звіті за місяць, в якому у працівниці почалася така відпустка.

Дату закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами показуємо у звіті за місяць, в якому у працівниці закінчилася така відпустка. Так, стосовно нашого прикладу в графі 11 «дата закінчення» ЄСВ-звіту за серпень 2019 року треба зазначити дату закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — «15».

Дві відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Для відображення в графі 8 таблиці 5 ЄСВ-звіту осіб, яким надана відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею з років, передбачена спеціальна категорія особи — 6 «Особи, яким надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

Стосовно нашого запитання в графі 11 «дата закінчення» необхідно відобразити дату закінчення відпустки для догляду за першою дитиною — «27». Також окремо рядком треба зазначити в графі 11 «дата початку» дату початку відпустки для догляду за другою дитиною — «28».

Увага!

Графи 12 — 15 таблиці 5 ЄСВ-звіту в цій ситуації заповнювати не потрібно!

Для наочності наведемо нижче зразок заповнення таблиці 5 ЄСВ-звіту за серпень 2019 року.

Таблиця 5. Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби

img 1

Фрагмент таблиці 5 ЄСВ-звіту за серпень 2019 року

На завершення нагадаємо, що у випадку якщо сума допомоги по вагітності та пологах, яка припадає на серпень, виявилася меншою МЗП (4173 грн.), то ви повинні сплатити ЄСВ з МЗП за серпень. Для цього у таблиці 6 ЄСВ-звіту ви повинні відобразити суму додаткової бази ЄСВ (графа 19), й суму нарахованого ЄСВ (графа 21). У графі 10 при цьому зазначте КТН — «13».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі