Теми статей
Обрати теми

Звільнення у відпустці до 3 років: заповнюємо форму № 1ДФ і ЄСВ-звіт

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівниця звільнилася 16.08.2019 р. за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Щорічну відпустку вона відгуляла повністю, тому дохід у звітному кварталі їй не нараховувався. Чи потрібно відображати у формі № 1ДФ за нею інформацію з датою звільнення в графі 7? Як відображається інформація про звільнення працівниці в ЄСВ-звіті?

У формі № 1ДФ інформацію про працівницю, яка звільнилася, відображати не потрібно.

Згідно з п.п. «б» п. 176.2 ПКУ податкові агенти формують і подають Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал тільки у разі нарахування/виплати доходів на користь фізичних осіб у такому кварталі.

Також у п. 3.7 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, зазначено, що графу 7 «Дата звільнення з роботи» розділу I форми № 1ДФ заповнюють тільки за тими платниками податків, які:

• були звільнені у звітному періоді з місця роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати

або

• звільнені до початку звітного періоду, але отримували заробітну плату у звітному періоді.

Отже, головна умова для того, щоб дані про платника податків потрапили до форми № 1ДФ, — це наявність нарахованого/виплаченого йому у звітному кварталі доходу та/або нарахованого/сплаченого до бюджету податку. Оскільки зарплата працівниці в III кварталі 2019 року не нараховувалася, то, попри те, що дата її звільнення припадає на цей квартал, заповнювати на неї рядок без сумових показників, але з датою звільнення в графі 7 розділу I форми № 1ДФ не потрібно. З цим погоджуються й податківці (підкатегорія 103.25 ЗІР).

Тепер про ЄСВ-звіт. Інформацію про звільнення працівниці в цій ситуації ми повинні відобразити в таблиці 5 ЄСВ-звіту за серпень 2019 року. У ній на працівницю формуйте два рядки:

1) про припинення відпустки до 3 років (категорія особи — 6). При цьому:

• у графі 11 «Період трудових або цивільно-правових відносин, проходження військової служби та відпусток» / «дата закінчення» зазначте дату припинення такої відпустки у зв’язку із звільненням (ставимо дату звільнення);

• у графі 16 «Документ-підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду» впишіть номер і дату наказу, на підставі якого працівниця звільнена;

2) про звільнення (категорія особи — 1). У ній:

• у графі 11 — ставимо дату звільнення;

• у графі 16 повторюємо вдруге номер і дату наказу про звільнення;

• у графі 17 «Підстава для припинення трудових або цивільно-правових відносин» зазначаємо підставу звільнення, норму КЗпП — ст. 38.

Не забудьте в другому рядку заповнити графи 12 — 15!

У таблиці 6 ЄСВ-звіту за серпень 2019 року ви повинні зазначити дані про цю працівницю, не вказуючи при цьому її дохід, оскільки він дорівнює нулю. Але не забудьте зазначити дані про кількість календарних днів перебування в трудових відносинах (графа 15) — «16».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі