Теми статей
Обрати теми

Підстави для відмови в оплаті лікарняного

Для нарахування лікарняних роботодавцеві необхідно отримати від працівника:

оригінал листка непрацездатності (виданий та оформлений в установленому порядку) — для оплати лікарняного за основним місцем роботи працівника;

копію лікарняного листа, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, а також довідку про середню зарплату з основного місця роботи — для оплати лікарняного за місцем роботи за сумісництвом.

Документи вже в наявності? Передаємо їх до комісії (уповноваженого) із соціального страхування. Якщо все гаразд, не пізніше ніж через 10 днів з дня надходження документів комісія ухвалить рішення про виплату лікарняних. Ну а якщо ні — чекайте на відмову в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності. У яких випадках це може статися — див. у таблиці нижче.

Підстави для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності

Частина 1 ст. 23 Закону про соцстрахування

Допомога по непрацездатності не надається:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням*;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

* За умови, що алкогольне (наркотичне, токсичне) сп’яніння стало прямою причиною отримання травми, нещасного випадку (листи ФСС з ТВП від 07.10.2011 р. № 2966-07, від 26.02.2009 р. № 04-29-352 і від 23.01.2004 р. № 04-29-95).

Частина 2 ст. 23 Закону про соцстрахування

Застраховані особи, які в період одержання допомоги по тимчасовій непрацездатності:

• або порушують режим**, встановлений для них лікарем;

• або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) або медико-соціальну експертну комісію (МСЕК),

втрачають право на цю допомогу з дня допущення порушення на строк, що встановлюється рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

** У разі порушення пацієнтом режиму лікар записує до бланка лікарняного листа дату порушення і засвідчує її підписом. А в графі «ПРИМІТКА» коротко описує характер порушення.

Частина 1 ст. 31 Закону про соцстрахування

Причиною відмови в оплаті періоду непрацездатності можуть слугувати й помилки, допущені при заповненні листка непрацездатності***.

*** Лікарняні листи, заповнені з порушенням установленого законодавством порядку, мають бути повернені до закладів охорони здоров’я за місцем їх видачі для належного оформлення (лист ФСС від 17.11.2016 р. № 2.4-16-2018).

Частина 5 ст. 32 Закону про соцстрахування

Допомогу не виплачують, якщо заявник звернувся за її призначенням після завершення 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності або встановлення інвалідності

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі