Теми статей
Обрати теми

Правила оподаткування: доплати за минулі періоди та кошти на відрядження

Як оподатковуються доплати, надбавки, премії, що нараховуються фізичній особі відповідно до умов трудового договору в поточному місяці за минулі податкові періоди?

Відповідно до п.п. 14.1.48 ПКУ зарплата — основна та додаткова зарплата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.

Згідно з п. 2.2 Інструкції № 5 до фонду додаткової зарплати належать доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

До інших заохочувальних та компенсаційних виплат включаються винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад установлені зазначеними актами норми.

Зарплата є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 163.1.2 ПКУ. Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування (п.п. 1.6.2 Інструкції № 5).

Таким чином, доплати, надбавки і премії, які нараховуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, включаються до складу зарплати платника податку і підлягають оподаткуванню у тому місяці, в якому здійснені нарахування.

Яку суму коштів необхідно відображати в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ (всю суму коштів, що видані на відрядження або під звіт, чи тільки суму коштів, що не повернуті своєчасно)?

Згідно з п.п. 164.2.11 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ПКУ.

При цьому п.п. 165.1.11 ПКУ передбачено, що не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ПКУ.

Враховуючи викладене вище, в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «118» відображаються кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, які надміру витрачені та не повернуті в установлені законодавством строки.

За матеріалами ЗІР, категорія 103.02

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі