Теми статей
Обрати теми

Зменшення навчального навантаження вчителя: чи можливо

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи може директор школи зменшити навчальне навантаження вчителю початкових класів, передавши 2 години природознавства без попередження іншому вчителю в перший день нового навчального року?

Згідно з частиною першою ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651) розподіл педагогічного навантаження у закладі загальної середньої освіти затверджується його керівником. Відповідно до частини другої ст. 25 Закону № 651 педагогічне навантаження вчителя закладу загальної середньої освіти обсягом менше тарифної ставки встановлюється тільки за його згодою.

Пунктом 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, передбачено, що навчальне навантаження між учителями та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

ВАЖЛИВО!

Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих предметів, що передбачається робочим навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства України про працю.

Згідно з п. 20 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти України від 20.12.93 р. № 455, керівник закладу освіти зобов’язаний доводити до відома педагогічних працівників у кінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році.

У випадку скорочення контингенту учнів класів, груп у закладі загальної середньої освіти та, як наслідок, зменшення кількості навчальних годин з відповідних предметів учитель має бути попереджений про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці. Підпунктом 6.3.1 Галузевої угоди* рекомендовано керівникам закладів освіти при встановленні вчителям навчального навантаження на новий навчальний рік зберігати, як правило, його обсяг, а також дотримуватися принципу наступності роботи, викладання предметів у класах, групах.

* Галузева угода між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки від 23.11.2016 р., зареєстрована Міністерством соціальної політики України 15.12.2016 р. за № 31.

У п. 1.4 Галузевої угоди передбачено, що положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі