Теми статей
Обрати теми

Преміювання та доплати керівникам закладів вищої освіти

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Який порядок преміювання керівників закладів вищої освіти, їх заступників та встановлення їм надбавок, доплат, надання матеріальної допомоги?

Відповідно до абзацу п’ятого п. 4 постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) преміювання керівників закладів бюджетної сфери, встановлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Аналогічна норма передбачена абзацом другим п.п. 5 п. 4 наказу МОН від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Підпунктом 5 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання; затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці.

Пунктом 4 наказу № 557 встановлено різні види надбавок та доплат, які встановлюються працівникам, зокрема й заступникам, керівником закладу. Таке його право передбачено п. 4 постанови № 1298. Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон про вищу освіту) засновник закладу вищої освіти або уповноважений ним орган укладає в місячний строк контракт з керівником закладу вищої освіти, обраним за конкурсом у порядку, встановленому цим Законом.

Частиною 3 ст. 15 Закону про вищу освіту установлено, що засновник або уповноважений ним орган може делегувати окремі свої повноваження керівникові або іншому органу управління закладу вищої освіти.

Щодо контракту, що укладається засновником з керівником, то постановою КМУ «Деякі питання реалізації статті 42 Закону України «Про вищу освіту» від 05.12.2014 р. № 726 затверджено його Типову форму, у якій у розділі «Оплата праці та соціально-побутове забезпечення керівника» передбачаються певні складові його заробітної плати та умови їх виплати.

Зокрема, передбачено, що преміювання керівника, встановлення йому надбавок та доплат до посадового окладу, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням засновника у межах наявних коштів на оплату праці у порядку, визначеному законодавством.

Питання оплати праці працівників, запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних виплат відповідно до ст. 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 99 р. № 1045-XIV, а також ст. 97 КЗпП вирішуються роботодавцем разом та за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі