Теми статей
Обрати теми

«Антикоронавірусні» зміни до Держбюджету-2020

Депутати внесли низку «антикоронавірусних» змін і до Держбюджету-2020 (законопроєкт № 3279-д).

У ньому законодавці передбачили й «оплатні» правки. Так, у квітні і до завершення карантину розмір нарахованої заробітної плати і грошового забезпечення буде обмежений розміром 10 МЗП, установлених на 1 січня 2020 року (тобто — не більше 47230 грн) у:

• службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи держоргани і ОМС), а також суддів, нардепів тощо;

• членів виконавчих органів і наглядових рад суб’єктів господарювання держсектора.

Не діє це обмеження тільки на тих, хто безпосередньо бере участь у заходах, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Для ФСС і Фонду по безробіттю встановлений чіткий перелік страхових виплат, дозволених для виплати в період карантину. Це: допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, щомісячні страхові виплати і витрати на лікування потерпілим від нещасних випадків, витрати на протезування та придбання спецзасобів пересування, а також допомога по безробіттю (у т. ч. частковому) і допомога на поховання.

«Інфекційні» нововведення: тимчасові госпіталі і не лише

Законом України від 13.04.2020 р. № 555-IX внесені зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III. Завдяки цим змінам на період карантину дозволено:

• ОМС створювати тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані госпіталі) і обсерватори. За період перебування в них, а також перебування на самоізоляції та обсервації особам повинні видавати листок непрацездатності, який оплачуватиметься;

• закладам охорони здоров’я залучати додатково медпрацівників (на умовах контракту). Якщо у такого працівника на момент укладення контракту є основне місце роботи, таке місце і посада зберігатимуться за ним протягом дії контракту, а оплата праці за основним місцем роботи здійснюватиметься за фактично виконану роботу.

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів і ЄСВ — дочекалися

Верховна Рада прийняла, а Президент підписав Закон України від 13.04.2020 р. № 559-IX (на базі законопроєкту № 1049). А це означає, що вже з 01.01.2021 р. такі платежі, як податок на прибуток, ПДФО, ВЗ, ЄСВ, єдиний податок тощо, можна буде сплачувати на єдиний рахунок.

Причому платникові достатньо буде лише перерахувати на такий рахунок гроші. А податківці і Казначейство виконають усю іншу роботу.

При цьому всю інформацію про розподіл коштів з єдиного рахунку можна буде проглянути в Електронному кабінеті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі