Теми статей
Обрати теми

Зарплата медиків: кому підвищать із 1 вересня

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Уряд намагається всіляко підтримувати медиків, які борються з коронавірусом. З вересня 2020 року відбудеться збільшення зарплат медичних та інших працівників. На що очікувати працівникам у білих халатах, розберемося у статті.

Нова тимчасова доплата медикам. Постановою № 610* встановлені доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я (далі — ЗОЗ). Така доплата буде нараховуватися тимчасово з 1 вересня до 31 грудня 2020 року.

* Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я» від 19.06.2020 р. № 610.

Кому та скільки? Дія постанови № 610 поширюється на медичних та інших працівників ЗОЗ, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, та тим, що забезпечують життєдіяльність населення. Однак на таку доплату можуть розраховувати лише працівники ЗОЗ, які належать до:

• сфери управління Міністерства охорони здоров’я (далі — МОЗ);

• комунальної форми власності, які уклали договір із Національною службою здоров’я України про медичне обслуговування населення та надають медичні послуги за програмою медичних гарантій (крім лікарів та/або команд первинної медичної допомоги).

Конкретний перелік типів ЗОЗ та перелік посад медичних та інших працівників, для яких установлюються такі доплати, має затвердити МОЗ. Наразі чекаємо на цей документ. Розміри тимчасової доплати, що встановлена медикам із 1 вересня 2020 року, наведемо у таблиці нижче.

Розміри тимчасової доплати працівникам ЗОЗ із 1 вересня 2020 року

Кому

Який розмір

Лікарям (незалежно від посад)

70 % посадового окладу, визначеного за 14 тарифним розрядом ЄТС(1)

Фахівцям, які відповідають кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ

50 % МЗП(2)

Молодшим медичним сестрам

25 % МЗП(2)

(1) Наразі становить 5087,00 грн, однак із 1 вересня 2020 року заплановано підвищення.

(2) Розмір МЗП становить 4723,00 грн. Уряд анонсував підвищення МЗП із 1 вересня 2020 року, але жодних змін до ст. 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» поки що не внесено.

У постанові № 610 прописані деякі важливі нюанси щодо доплати медпрацівникам. Зазначена доплата:

1) не враховується при визначенні розміру зарплати для забезпечення її мінімального розміру. Тобто нараховується «зверху» МЗП;

2) не входить до розрахункової бази «ковідної» доплати у розмірі до 300 %, визначеної постановою КМУ від 23.03.2020 р. № 246.

На наш погляд, суму доплати слід визначати пропорційно відпрацьованому часу. Адже вона встановлюється до заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі