Теми статей
Обрати теми

Максимальна база нарахування ЄСВ у звітності

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівник звільняється 14 серпня 2020 року. При проведенні остаточного розрахунку йому нарахована зарплата за відпрацьований час і компенсація за невикористану відпустку. Загальна їх сума склала 75000 грн. Яку суму ЄСВ треба сплатити з нарахованого доходу і як це відобразити в ЄСВ-звіті?

Спершу трохи теорії. Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ максимальна величина бази нарахування ЄСВ — це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати, встановленої законом, на яку нараховується ЄСВ.

Так, з 1 січня 2020 року максимальна величина бази нарахування ЄСВ складає 70845 грн (15 х 4723 грн). З суми перевищення над максимальною величиною ЄСВ не стягують.

Президент вніс у Верховну Раду законопроєкт, в якому передбачено підвищення розміру мінімальної зарплати з 1 вересня 2020 року. Не виключено, що після ухвалення відповідного закону мінзарплата підвищиться, а з нею і максимальна величина бази нарахування ЄСВ. Але щодо нашого прикладу (працівник звільнився в серпні 2020 року) максимальна величина бази нарахування ЄСВ вже не зміниться. У серпні вона складає 70845 грн.

Виходить, що за ставки ЄСВ 22 % максимальна сума ЄСВ за серпень 2020 року складає 15585,90 грн (70845 грн х 22 %).

Нагадаємо, що з метою нарахування ЄСВ з максимальною базою порівнюють загальну суму доходів, нарахованих фізичній особі у звітному місяці (зарплата + лікарняні + декретні + винагорода за цивільно-правовим договором за виконані роботи або надані послуги (за умови нарахування таких виплат)).

Якщо працівникові в поточному місяці нараховані виплати за минулі та/або майбутні місяці (лікарняні, декретні і відпускні), то для цілей порівняння з максимальною величиною бази ЄСВ ці суми відносять до місяців, за які вони нараховані.

Ще один нюанс. При нарахуванні винагороди за виконані роботи (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, або нарахуванні після звільнення працівника зарплати (доходу) за відпрацьований час або за рішенням суду — середньої зарплати за вимушений прогул для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ заробітну плату (дохід) ділять на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ). Потім отримані суми відносять до місяців, за які вони нараховані, і базу нарахування кожного такого місяця порівнюють з максимальною базою, встановленою для такого місяця.

Зазначимо: черговість включення виплат до бази нарахування ЄСВ законодавцем не визначена. Отже, якщо загальна сума доходу за місяць перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ, роботодавець-страхувальник має право самостійно визначити, які виплати (зарплату, лікарняні, відпускні тощо) і в якій сумі увійдуть до бази. Тому до бази нарахування ЄСВ роботодавець має право включити виплати у будь-якій послідовності.

Переходимо до суті запитання читача. Нагадаємо, що компенсація за невикористані дні щорічної відпустки в таблиці 6 ЄСВ-звіту відображають у загальній сумі заробітної плати з КЗО «1». Окремо її виділяти з КТН-10 не треба!

Виходячи з умов поставленого запитання, загальна сума остаточного розрахунку (зарплата + компенсація за невикористану відпустку) складає 75000 грн. Тому за серпень до бази нарахування ЄСВ увійде зарплата в сумі, що дорівнює максимальній базі (70845 грн). Тобто з частини зарплати, що перевищує цю величину (75000 грн - 70845 грн = 4155 грн), ЄСВ стягуватися не буде.

Отже, при заповненні таблиці 6 ЄСВ-звіту вказуйте:

• у графі 9 код категорії застрахованої особи, з яким відображаєте зарплату (у загальному випадку по звичайних працівниках — «1», по працівниках з інвалідністю — «2»);

• у графі 15 кількість календарних днів перебування в трудових відносинах (14 к. дн.);

• у графі 18 усю суму нарахованого у звітному місяці доходу (зарплата + компенсація за невикористану відпустку) (75000 грн);

• у графі 17 суму, що увійшла до бази нарахування ЄСВ (70845 грн).

Усі інші графи заповнюємо у звичайному порядку.

Порядок заповнення таблиці 6 ЄСВ -звіту покажемо на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за серпень 2020 року

Також не забувайте сформувати таблицю 5 ЄСВ-звіту, в якій відображаємо інформацію про закінчення трудових відносин. У ній треба зазначити:

• у графі 11 дату звільнення (14.08.2020 р.);

• у графах 12 — 15 інформацію про найменування професії, її кодування згідно з Класифікатором, назву посади, яку обіймав працівник;

• у графі 17 підставу для припинення трудових відносин з посиланням на відповідну статтю, пункт закону. Наприклад, «ст. 38 КЗпП України».

Порядок заповнення таблиці 5 ЄСВ-звіту покажемо на прикладі на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагмент таблиці 5 ЄСВ-звіту за серпень 2020 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі