№16

Оплата праці, серпень, 2020/№ 16 Інші номери журналу ›
  • «Перегуляна» відпустка при звільненні Після закінчення 6 місяців безперервної роботи на підприємстві працівники мають право на використання щорічної відпустки повної тривалості. І користуються цим, отримуючи частину відпустки авансом. Зазвичай такий аванс працівники «відробляють», працюючи далі. А як бути роботодавцю, якщо працівник використав відпустку наперед та вирішив звільнитись? Такі ситуації наразі непоодинокі. Про це й поговоримо.
  • Інструкція про нарахування і сплату ЄСВ: є зміни Мінфін своїм наказом від 10.06.2020 р. № 283 вніс зміни в Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджену наказом МФУ від 20.04.2015 р. № 449.
  • Лікарняні у заяві-розрахунку: відображаємо правильно Кожен листок непрацездатності з правом на фінансування за рахунок коштів Фонду соціального страхування (далі — ФСС) знаходить своє відображення у заяві-розрахунку. Страхувальник, надаючи її, несе відповідальність за достовірність унесеної до неї інформації. Та поряд із типовими ситуація ми щодо заповнення форми заяви-розрахунку іноді виникають нестандартні обставини, які породжують цікаві запитання. Деякі з них ми сьогодні розглянемо.
  • Страховий стаж для лікарняних: як визначити Наявність у заяві-розрахунку інформації про страховий стаж дозволяє фахівцям ФСС уже на етапі прийняття цієї форми перевірити правильність визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності. Як страхувальнику розрахувати страховий стаж працівника та відобразити в заяві-розрахунку — розповімо у статті.
  • Початок хвороби у відпрацьований день: як оплатити Працівник захворів. Лікарняний лист був відкритий 31 липня 2020 року. Цей же день був відпрацьований повністю (працівник працює по 4 години на день). У табелі обліку використання робочого часу день початку хвороби зафіксований як робочий. Як у такому разі оплатити лікарняний та який розрахунковий період використати для розрахунку?
  • Помилка в лікарняному: усуваємо наслідки після перевірки Перевірка ФСС!!! Лякає? Звісно, не помиляється лише той, хто нічого не робить. Право на помилку мають тільки «обрані», а от бухгалтер відповідає за свою необачність повною мірою. Так і в ситуації, коли контролери ФСС виявлять зайво виплачені лікарняні. Сьогодні розглянемо дії роботодавця після перевірки ФСС, якщо було завищено суму матеріального забезпечення. Як повернути Фонду кошти? З кого їх утримати? Про це й поговоримо.
  • Працівник звільнений… і знову прийнятий у тому ж місяці Усім хочеться змінити своє життя (певною мірою). У декого це відбувається спонтанно. Буває, наслухаються різних лайф-коучів і відразу біжать до начальника писати заяву на звільнення. Та тільки життя…— воно трохи складніше. Цілком імовірно, що вже через декілька днів (а може, вже й на наступний) «шалений» працівник повернеться на попереднє робоче місце. Як позначаться такі приходи-виходи працівника у рамках одного місяця в обліку і звітності, зараз розповімо.
  • Працівник звільнений… і знову прийнятий: практика Працівниця (без інвалідності) була звільнена за власним бажанням 7 серпня 2020 року з посади економіста. У день звільнення їй було виплачено: — зарплату за серпень у сумі 1300 грн (5200 грн : 20 роб. дн. х 5 роб. дн.); — відпускну компенсацію в сумі 340,28 грн (170,14 грн х 2 к. дн.). Оскільки на момент звільнення місячний дохід працівниці за серпень (1640,28 грн) менше граничного розміру доходу, який надає право на ПСП (2940 грн), до зарплати працівниці була застосована ПСП (1051 грн). Розмір ПДФО становить 106,07 грн ((1640,28 - 1051) х 18 %). У зв’язку з тим, що працівниця перебувала у трудових відносинах не весь місяць, ЄСВ нараховано на фактичну суму доходу. Сума ЄСВ — 360,86 грн (1640,28 грн х 22 %). У тому ж місяці працівниця знову була прийнята на роботу, але вже на посаду касира.
  • Максимальна база нарахування ЄСВ у звітності Працівник звільняється 14 серпня 2020 року. При проведенні остаточного розрахунку йому нарахована зарплата за відпрацьований час і компенсація за невикористану відпустку. Загальна їх сума склала 75000 грн. Яку суму ЄСВ треба сплатити з нарахованого доходу і як це відобразити в ЄСВ-звіті?
  • Заява-розрахунок: загальні правила заповнення додатка 1.1 Матеріальне забезпечення
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у серпні 2020 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі