Теми статей
Обрати теми

Допомога ФОП на дітей… Продовження

Кабмін своєю постановою від 25.11.2020 р. № 1171 відновив виплату допомоги ФОП на дітей на період з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р.

Нагадаємо.

Цю виплату на початку року призначали ФОП — платникам єдиного податку груп 1 чи 2, що мають дітей віком до 10 років, які:

• зареєструвалися як ФОП у 2019 році або раніше й сплатили ЄСВ за всі місяці 2019 року (усі місяці після держреєстрації у 2019 році);

• зареєструвалися як ФОП у січні — березні 2020 року;

• є пільговиками зі сплати ЄСВ «за себе» (отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю тощо);

• до березня 2020 року (включно) перейшли на сплату єдиного податку груп 1 чи 2.

Так-от, якщо, виконавши всі умови, ФОП скористався своїм правом на початку року і подав усі необхідні документи для отримання допомоги в травні — серпні 2020 року, то її виплата буде продовжена автоматично (без подання нової заяви та інших документів). «Новачкам» (тим, хто ще не звертався за допомогою, але виконав усі умови) доведеться подати заяву та всі необхідні документи до 15.12.2020 р. у загальному порядку.

Перевірка Держпраці на підставі листа ПФУ — незаконна

Такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 27.10.2020 р. у справі № 804/3566/17*.

* reyestr.court.gov.ua/Review/92566310

Фабула справи: територіальний орган Держпраці провів позапланову перевірку підприємства. Підставою для її проведення стали листи управління ПФУ, в яких містилася інформація про роботодавців, які нараховували в грудні 2016 року (січні 2017 року) своїм працівникам зарплату на рівні або менше за мінімальну (за умови відпрацювання повного місяця роботи та за основним місцем роботи). Крім того, перевіряючі настільки захопилися, що перевірили не лише нарахування зарплати роботодавцем, але й дотримання ним інших норм трудового законодавства.

У результаті суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку, що позапланова перевірка була проведена з порушенням ст. 6 Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V (містить перелік підстав для проведення позапланової перевірки). Як наслідок, відсутні правові наслідки такої перевірки.

Підтримав позицію судів і Верховний Суд. Він відзначив, що в переліку підстав для позапланової перевірки Держпраці відсутня така підстава, як звернення юридичних осіб, державних органів про порушення трудового законодавства.

Тому, приймаючи рішення про позапланову перевірку на підставі листа Управління ПФУ, орган Держпраці вийшов за межі своїх повноважень і діяв, порушуючи вимоги чинного законодавства. Тобто рішення, прийняті за результатами такої перевірки, не можуть мати правових наслідків для підприємства.

Трудові перевірки — 2021: у Держпраці вже є план

Держпраці своїм наказом від 27.11.2020 р. № 158 затвердило річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань праці на 2021 рік. Такі річні плани проведення перевірок затверджуються щорічно — до 1 грудня року, що передує плановому, та розміщуються на вебсайтах територіальних управлінь відомства.

До плану перевірок наступного року потрапило більше 20 тис. суб’єктів господарювання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі