Теми статей
Обрати теми

Бути чи не бути… додатковій базі з ЄСВ?

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівницю з 16.01.2020 р. прийняли за переведенням на основне місце роботи. Нашому підприємству перерахували компенсацію за невикористану відпустку у розмірі 2847,46 грн (14 к. дн.). З 17.11.2020 р. вона використала ці дні щорічної відпустки. Зарплата за відпрацьовані дні листопада – 2619,05 грн. Чи треба в цьому випадку донараховувати додаткову базу з ЄСВ за листопад 2020 року?

При звільненні за переведенням (п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП) працівник має право за своїм бажанням не отримувати на руки грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, а вимагати перерахувати її на рахунок нового роботодавця. Це право закріплене ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки.

У такому разі до стажу роботи, що надає право на щорічну (основну і додаткові) відпустку на новому місці роботи, зараховується період, за який працівник не використав дні відпустки у попереднього роботодавця (ч. 3 ст. 9 Закону про відпустки). Ба більше, у цій ситуації працівник зможе отримати відпустку повної тривалості до закінчення 6-місячного строку роботи у нового роботодавця (п. 8 ч. 7 ст. 10 цього Закону).

При цьому обов’язок із нарахування і сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ покладається на того роботодавця, який здійснює нарахування компенсації (див. роз’яснення в категоріях 103.01 і 201.06.01 ЗІР).

Отже, у разі переведення працівника на інше підприємство нарахування і сплату ЄСВ здійснює роботодавець підприємства, з якого працівник звільняється за переведенням. Відповідно він відображає ці суми в ЄСВ-звіті.

Новий роботодавець проводить тільки виплату працівникові суми грошової компенсації («чисту» суму на руки). Крім того, він не відображає суму виплаченої працівникові компенсації в ЄСВ-звіті.

Виходить, що в ЄСВ-звіті за листопад за працівницею в обов’язковому порядку має бути сформований тільки рядок із нарахованою зарплатою за відпрацьовані дні листопада — 2619,05 грн.

Рядок із сумою відпускних не відображається.

Перейдемо до додаткової бази з ЄСВ. За загальним правилом, якщо база нарахування ЄСВ за ставкою 22 % не перевищує розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, то виникає необхідність розрахувати додаткову базу з ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). У нашому випадку фактичні нарахування (2619,05 грн) менше МЗП (5000 грн), тому виконуємо вимогу про сплату ЄСВ з МЗП за листопад.

Покажемо приклад заповнення ЄСВ-звіту.

img 1

Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за листопад 2020 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі