Теми статей
Обрати теми

Не відобразили дні в трудових відносинах: виправляємо ЄСВ-звіт!

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
У таблиці 6 ЄСВ-звіту за вересень 2020 року відобразили нарахування відпускних за 47 к. дн., за період з 14.09.2020 р. по 31.10.2020 р. У рядку з відпускними за повний місяць жовтень у графі 15 не заповнили дні перебування в трудових відносинах (31 к. дн.). Оскільки в жовтні не було ніяких нарахувань, працівника в таблиці 6 ЄСВ-звіту не відобразили. Як виправити цю помилку і внести дані про кількість днів у трудових відносинах із працівником?

Відразу заспокоїмо! Помилка, якої припустилися, належить до «несумових» і, що радує, її можна легко виправити.

Особливість помилок, які не зачіпають дані про суму нарахованого доходу і суму нарахованого ЄСВ, полягає в тому, що їх можна виправити за допомогою ЄСВ-звіту з типом форми «скасовуюча» за той звітний період, в якому припустилися помилки.

При виправленні такої помилки слід керуватися п. 2 розд. V Порядку № 435. Причому граничні строки для самостійного виправлення «несумової» помилки Порядком № 435 не встановлені. Це можна зробити у будь-якому звітному періоді після її виявлення.

Отже, виправляючий ЄСВ-звіт за вересень повинен містити:

• титульний аркуш (перелік таблиць ЄСВ-звіту) за формою «скасовуюча» (один для двох таблиць 6, що подаються);

• таблицю 6 з типом «скасовуюча» з помилковими даними на застраховану особу (тобто рядок за працівником з КТН «10» за жовтень 2020 року без заповнення графи 15 (кількість днів перебування в трудових відносинах). Зауважте: у рядку дублюються всі інші дані, які були зазначені правильно й виправленню не підлягають;

• таблицю 6 з типом «початкова» з правильними даними на застраховану особу (заповнюємо графу 15 — ставимо «31»).

Зауважте: суми, зазначені в графах 17 — 21, повинні відповідати сумам, наведеним у таблиці 6 з типом «скасовуюча».

Зверніть увагу: «скасовуючий» тип таблиці 6 ЄСВ-звіту не може застосовуватися без одночасного подання таблиці 6 з типом «початкова». При поданні Звіту за формою «скасовуюча» таблиця 1 ЄСВ-звіту не формується.

Як виправити помилку в ЄСВ-звітності, наведену в запитанні, ми уточнили. Проте, щоб таких помилок надалі не допускати, нагадаємо одне правило: якщо в ЄСВ-звіті за поточний місяць сформований рядок з відпускними майбутнього місяця і він припадає на увесь такий місяць (як у нашому випадку — жовтень), то графу 15 за цим рядком слід заповнити (31 к. дн.). Це узгоджується з п. 9 розд. IV Порядку № 435. Зокрема, він свідчить: кількість календарних днів перебування в трудових / цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця не може зазначатися у звітному місяці за майбутні і минулі звітні періоди, за винятком відпустки, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і випадків поновлення на роботі особи за рішенням суду.

Тепер розглянемо порядок заповнення виправляючого ЄСВ-звіту на умовному прикладі з урахуванням умов, викладених у запитанні читача.

Приклад. В ЄСВ-звіті за вересень 2020 року в таблиці 6 на працівника сформовано три рядки: зарплата за вересень 2020 року в сумі 2454,55 грн; відпускні за вересень (14.09.2020 р. — 30.09.2020 р., за 17 к. дн.) у сумі 3447,94 грн; відпускні за жовтень (01.10.2020 р. — 31.10.2020 р., за 30 к. дн.) у сумі 6084,60 грн.

Для наочності на рис. 1 і 2 наведемо фрагменти двох таблиць 6 ЄСВ-звіту за вересень 2020 року з типами форми «скасовуюча» і «початкова».

img 1

Рис. 1. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту з типом форми «скасовуюча»

img 2

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту з типом форми «початкова»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі