Теми статей
Обрати теми

Проєкт Закону про працю: аналізуємо працеоплатні норми

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Як і обіцяли в попередньому номері, продовжуємо аналізувати проєкт Закону України «Про працю» від 28.12.2019 р. № 2708 (далі — Закон про працю). Сьогодні розберемо працеоплатні норми.

Укотре нагадаю, що йдеться поки тільки про проєкт Закону про працю.

Він ще не прийнятий Верховною Радою. Тому ми з вами розглядаємо перспективи в оплаті праці працівників, які на нас чекають у майбутньому.

Мінімальний оклад

Планується встановлювати розмір мінімального посадового окладу (ставки) окремо для працівників установ, закладів, організацій, що фінансуються з державного бюджету, і окремо для працівників усіх інших роботодавців.

Мінімальний посадовий оклад (ставка) для працівників установ, закладів, організацій, які фінансуються з держбюджету, встановлюватиметься в розмірі, визначеному Законом про Держбюджет на відповідний рік.

Зверніть увагу! У проєкті Закону про працю немає прив’язки мінімального посадового окладу до розміру прожитмінімуму на працездатну особу!

Але, швидше за все, мінімальний оклад бюджетників усе ж установлюватимуть не нижче цього показника. Для працівників інших підприємств, установ та організацій мінімальний оклад (ставка) встановлюватиметься в розмірі не менше 50 % мінімальної зарплати.

Якщо брати сьогоднішні цифри (мінзарплата — 4723 грн.), то 50 % мінзарплати — 2361,50 грн. більше, ніж нинішній мінімальний оклад, який прив’язаний до прожитмінімуму, — 2102 грн.

Доплата до мінімальної зарплати

Доплата до мінзарплати залишиться. Вона є однією з мінімальних гарантій в оплаті праці. Планується змінити перелік виплат, які не враховуються при розрахунку мінімального розміру зарплати. Давайте порівняємо (див. таблицю), які доплати не включаються зараз згідно з нині чинним Законом про оплату праці, а які планується не включати в проєкті Закону про працю. Як бачите, планується, що понад мінзарплату враховуватимуться не лише доплати за несприятливі умови, а й підвищення окладів за «шкідливі і важкі» роботи. Зараз, як ви знаєте, таке підвищення «провалюється» всередину мінзарплати. Окрім підвищення оплати праці за роботу в нічний і надурочний час, зверху МЗП враховуватиметься підвищення оплати праці за роботу у вихідні, святкові і неробочі дні.

На жаль, як і раніше, доплата за суміщення професій, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника включатиметься склад зарплати, яка порівнюється з розміром МЗП. Тому, як і раніше, працювати за себе і «за того хлопця» працівникам з маленьким окладом буде невигідно.

Індексація та компенсація

Індексацію зарплати планують скасувати.

Компенсації за прострочення виплати зарплати в передбаченому зараз вигляді не буде.

Але! У проєкті Закону про працю передбачається свій механізм компенсації за затримку виплати зарплати. Так, у разі порушення строків виплати зарплати в період дії трудового договору більш ніж на 15 календарних днів роботодавець зобов’язаний буде сплатити працівникові пеню у розмірі 0,05 % суми боргу за кожен день затримки.

У випадку якщо роботодавець несвоєчасно розрахується з працівником, що звільняється, він зобов’язаний заплатити працівникові пеню у розмірі 0,5 % несплачених сум за кожен день затримки по день фактичного розрахунку.

Нічний час, вихідні і святкові дні, надурочні роботи

Порядок оплати праці за роботу в нічний час змінювати не планують.

Проєктом Закону про працю передбачена доплата за роботу в нічний час у розмірі не нижче 20 % ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Більший розмір можна встановити в трудовому та/або колективному договорі.

Що стосується оплати за роботу у вихідні, святкові і неробочі дні, то її планують змінити.

Так, оплачувати роботу в такі дні треба буде в підвищеному розмірі, встановленому в трудовому та/або колективному договорі. Така оплата повинну бути як мінімум на на 20 % вище від оплати праці працівника в межах установленої йому в трудовому договорі норми праці. Такий же порядок оплати надурочних годин.

Як бачимо, це значно нижче, ніж передбачено чинним законодавством. Зараз ця оплата повинна проводиться в подвійному розмірі.

Зазначу, що під надурочними годинами в проєкті Закону про працю розуміються години, відпрацьовані понад установлену в трудовому договорі тривалість роботи протягом дня (зміни).

Так само у разі встановлення підсумованого обліку робочого часу надурочними годинами вважаються години, відпрацьовані понад норму за обліковий період. Обліковий період можна буде встановлювати тривалістю не більше 4 місяців.

Відрядження

У проєкті Закону про працю зазначено, що оплата праці за період відрядження буде проводиться згідно з умовами трудового договору.

Що це означає? Це означає, що порівнювати середню зарплату з денною більше не буде необхідності.

Ще одне важливе «відрядне» нововведення.

Якщо працівник вибув у відрядження або повернувся з нього у вихідний, святковий, неробочий день, то такі дні треба буде оплачувати на 20 % вище за звичайний робочий день і за угодою сторін працівникові можуть бути надані інші дні відпочинку.

Зараз за такі дні зарплату не нараховують.

Як бачимо, планується досить багато нововведень у порядку оплати праці працівників. Зрозуміло, що під час розгляду проєкту Закону про працю наші парламентарі можуть внести до нього зміни. І скоріш за все, так і буде, оскільки цей законопроєкт уже наробив багато галасу в інформаційному просторі. Ми стежитимемо за його долею.

Тільки-но він набуде законної форми, ми детально розповімо про всі прийдешні новації в оплаті праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі