Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звітність: скільки років її зберігати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Як довго треба зберігати звітність з ЄСВ (у тому числі складену в електронній формі)?

Для того, щоб відповісти на це запитання, треба з’ясувати, до якої групи документів належить ЄСВ-звітність.

Наші читачі напевно знають, що ще наприкінці 2013 року функції з адміністрування ЄСВ були передані від ПФУ податковим органам.

Ну а як свідчить п. 44.3 ПКУ, в загальному випадку, платники податків зобов’язані забезпечити зберігання документів, визначених п. 44.1 ПКУ, а також документів, пов’язаних з виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи, протягом не менше 1095 днів з дня подання податкової звітності.

Адже саме таким строком обмежено право фіскалів на проведення перевірок, передбачених ПКУ (п. 102.1). Відповідно і строк зберігання документів для цілей податкового обліку встановлений у 1095 днів.

Проте ЄСВ-звітність не можна віднести до податкової. По-перше, така звітність не вказана в п. 46.1 ПКУ. По-друге, порядок нарахування і сплати ЄСВ регулює не ПКУ, а Закон про ЄСВ.

Тоді, можливо, тут застосовні строки зберігання, встановлені для бухгалтерських документів?

Нагадаємо, що ст. 8 Закону про бухоблік* зобов’язує власника або його уповноважений орган (посадову особу), що здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства і засновницьких документів, на якого покладена відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення фіксації фактів здійснення усіх господарських операцій у первинних документах, зберігати оброблені документи, регістри і звітність протягом установленого строку, але не менше трьох років.

* Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Терміни зберігання для документів з бухгалтерського обліку і звітності наведені в п. 4.2 гл. 4 розд. I Переліку № 578/5**.

** Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5.

Для більшості з таких документів установлений строк у 3 роки; для документів, що містять інформацію про фінансові операції, які підлягають фінансовому моніторингу, — 5 років; для розрахунково-платіжних відомостей — 75 років.

Проте і серед них немає ЄСВ-звітності. Як бути тоді?

У категорії 201.03 ЗІР податківці рекомендують заглянути в п. 7.1 гл. 7 розд. I Переліку № 578/5 (ср. ).

Пункт 678 цього Переліку встановлює строк зберігання відомостей про застраховану особу, яка підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, — 75 років.

До речі, такі ж строки діють і для ЄСВ-звітності, складеної в електронній формі (ст. 13 розд. I Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV).

Це не дивно. Адже вказані документи можуть знадобитися при визначенні розміру пенсії або перегляді вже призначених сум. Крім того, на відміну від податків, за ЄСВ-боргами відсутній строк позовної давності (п. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Тому не кваптеся зі знищенням звітів з ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі