Теми статей
Обрати теми

Помилки у формі № 1ДФ: відповідаємо на актуальні запитання

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Строк подання розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2019 року закінчився, однак до редакції продовжують надходити запитання від читачів про його заповнення та виправлення помилок, які до нього закрались. Сьогодні розглянемо найактуальніші з них.

Помилка в податковому номері

У формі № 1ДФ за 3 квартал 2019 року підприємство допустило помилку в податковому номері фізособи. Чи є така помилка підставою для притягнення підприємства до відповідальності?

Так, якщо податківці виявлять вашу помилку або ви виправите її самостійно шляхом подання уточнюючого розрахунку, то вони мають повне право притягнути вас до відповідальності за п. 119.2 ПКУ.

Річ у тому, що однією з підстав для нарахування такого штрафу є подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками за умови, що такі недостовірні відомості або помилки призвели до зміни платника податку.

Прикладом такої помилки є неправильне заповнення даних про реєстраційний номер облікової картки платника податку (індивідуальний податковий номер) (далі — податковий номер).

Крім того, штраф за п. 119.2 ПКУ буде й у тому випадку, коли підприємство в уточнюючому розрахунку вилучає помилкову інформацію про нарахований дохід на користь одного ФОП і вводить інформацію про податковий номер іншого ФОП при незмінній сумі нарахованого і виплаченого доходу (роз’яснення у категорії 103.26 ЗІР).

Сторновані відпускні

Працівник, який «перегуляв» відпустку, звільняється і повертає надміру виплачений дохід. Чи потрібно подавати уточненку до форми № 1ДФ?

Ні, в описаній ситуації подавати уточненки до форми № 1ДФ не потрібно.

Пояснимо. При звільнені працівника роботодавець повинен провести обов’язковий перерахунок.

Його проводять за тим же алгоритмом, що і річний (див. статтю «Щорічна «забавка»: проводимо перерахунок ПДФО» // «ОП», 2019, № 23).

При цьому результат перерахунку відображають у формі № 1ДФ за той квартал, до якого входить місяць його проведення.

Якщо працівником повертається сума надміру виплаченого доходу, яка була відображена у формі № 1ДФ за попередній квартал, то податковий агент зазначає суму такого повернення з від’ємним значенням у складі форми № 1ДФ за квартал, протягом якого відбулося таке повернення коштів.

Аналогічно дієте і при заповненні рядка з військовим збором: на суму відсторнованих відпускних (ВЗ) зменшуєте загальні суми нарахованих/виплачених доходів (нарахованого/перерахованого ВЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі