Теми статей
Обрати теми

Звільнення в останній робочий день місяця: нюанси розрахункового періоду

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівник, пропрацювавши в установі більше року, звільняється 28 лютого 2020 року. Цей день для нього є останнім робочим днем. Чи включати місяць звільнення до розрахункового періоду для обчислення суми «відпускної» компенсації?

Роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові, що звільняється, грошову компенсацію за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, що мають дітей (ст. 83 КЗпП).

Для розрахунку суми компенсації необхідно:

1) визначити кількість невикористаних працівником днів відпустки;

2) знайти «відпускну» середню зарплату.

Середню зарплату ж працівника, що звільняється, розраховуємо згідно з вимогами Порядку № 100. Послідовність розрахунку така:

1) визначаємо тривалість розрахункового періоду;

2) визначаємо зарплатні виплати, нараховані в розрахунковому періоді, які включаються до розрахунку середньої заробітної плати;

3) розраховуємо «відпускну» середню зарплату*.

* З детальним алгоритмом розрахунку «відпускної» середньої зарплати можна ознайомитися в консультації «Така різна «середня» // «ОП», 2018, № 14.

Як свідчить п. 2 Порядку № 100, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки є останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористану відпустку. Працівникові, що пропрацював менше року, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи протягом повністю відпрацьованих календарних місяців, що передують місяцю, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку. Як бачите, вирішальною подією при визначенні розрахункового періоду для розрахунку «відпускної» середньої зарплати є виплата компенсації за невикористану відпустку. Коли така виплата повинна відбуватися? Згідно зі ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх належних йому сум провадиться в день звільнення. У загальному випадку таким днем вважається останній робочий день. Звичайно, розрахунок необхідної суми виплати відбувається трохи раніше (напередодні звільнення працівника). А ось виплачувати її повинні у день звільнення працівника. У ситуації, описаній у запитанні, працівникові повинні виплатити компенсацію разом із зарплатою 28 лютого 2020 року. Тобто в лютому 2020 року. А раз «відпускна» компенсація виплачується в лютому 2020 року, то розрахунковим періодом для визначення її суми є лютий 2019 року — січень 2020 року.

Висновок!

Навіть якщо співробітник звільняється в останній робочий день місяця, то при розрахунку середньої зарплати для виплати компенсації цей місяць до розрахункового періоду не включається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі