Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка на навчання: як скористатися?

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
У 2019 році я заплатила за навчання у ВНЗ своєї дочки за 2019/2020 навчальний рік 13980 грн. Заробітна плата за 2019 рік складає 144000 грн (ПДФО — 25920 грн). Права на застосування ПСП немає. Яку суму податку можна повернути з бюджету, скориставшись податковою знижкою?

Спершу трохи теорії

Податкова знижка надає право зменшити розмір загального річного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати на суму певних витрат. Перелік таких витрат визначений у п. 166.3 ПКУ.

Серед них зазначені й кошти, сплачені платником податків на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) і вищої освіти для компенсації вартості здобуття освіти такого платника податків та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.3 ПКУ).

Причому не мають значення форма власності навчального закладу (державна, приватна, комунальна). Головний критерій, щоб установа була вітчизняною.

Підтвердити право на освітню податкову знижку можна копіями платіжних і розрахункових документів (квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери); договору із закладом освіти (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.03 ЗІР); довідкою про отриману у звітному році зарплату; копіями документів, що підтверджують спупінь споріднення (члена сім’ї першого ступеня споріднення) і т. п.

Увага!

Якщо ви платите за навчання дитини і подаєте декларацію, в договорі про навчання мають бути вказані прізвище, ім’я і по батькові особи, яка безпосередньо навчатиметься (дитини).

При цьому сам договір має бути укладений між навчальним закладом і особою, яка оплачує навчання, — батьком (підкатегорія 103.06.03 ЗІР).

Платежі за навчання мають бути здійснені безпосередньо тією особою, яка звертається за податковою знижкою.

Для того, щоб скористатися правом на податкову знижку, повинні виконуватися одночасно три умови.

Особа, яке претендує на податкову знижку:

1) є резидентом;

2) має реєстраційний номер облікової картки платника податку (ІПН) або відмітку в паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта;

3) протягом року отримувала доходи у вигляді заробітної плати (пп. 166.4.1 і 166.4.2 ПКУ).

Як розрахувати суму знижки

Алгоритм розрахунку суми ПДФО, яку можна повернути з бюджету, скориставшись податковою знижкою, такий.

img 1Визначаємо базу оподаткування зарплатного доходу (БО):

БО = ЗПрік - ПСП,

де ЗПрік — річна сума нарахованої зарплати;

ПСП — річна сума податкової соціальної пільги (якщо до зарплати особи, що декларує знижку, застосовувалася ПСП).

img 2Обчислюємо суму ПДФО, утриману роботодавцем з такої бази оподаткування (ПДФОБО).

Інформацію про загальну суму нарахованої заробітної плати, застосованої до неї ПСП і утриманого з неї ПДФО можна отримати з довідки про доходи, виданої роботодавцем.

img 3На підставі підтверджуючих документів визначаємо суму понесених у звітному податковому році витрат, що включаються в податкову знижку (ПЗ).

img 4Розраховуємо суму ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету з урахуванням податкової знижки (ПДФОПЗ):

ПДФОПЗ = (БО - ПЗ) х 18 % : 100 %.

img 5Визначаємо суму податку, на яку будуть зменшені податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку (ПДФОзм):

ПДФОзм = ПДФОБО - ПДФОПЗ.

Виходячи з умов запитання читача порахуємо суму ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету.

База оподаткування в цьому випадку дорівнюватиме річній сумі нарахованої заробітної плати — 144000 грн.

А сума сплаченого ПДФО — 25920 грн.

Розрахуємо суму ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету з урахуванням податкової знижки:

(144000 грн - 13980 грн) х 18 % : 100 % = 23403,60 грн.

Сума, яка підлягає поверненню з бюджету, складе 2516,40 грн (25920,00 - 23403,60).

Таким чином, сплативши за навчання 13980 грн, можна претендувати на повернення з бюджету сплаченої суми ПДФО у розмірі 2516,40 грн.

Для цього треба подати декларацію про доходи за 2019 рік. Її можна подати протягом усього 2020 року по 31.12.2020 р. включно (п.п. 166.1.2 ПКУ). Вона може надаватися на ваш розсуд або в паперовому вигляді, поштою або засобами електронного зв’язку із застосуванням ЕЦП.

Декларація

Зупинимося на заповненні декларації про доходи. Нагадаємо, що її форма затверджена наказом Мінфіну від 02 жовтня 2015 року № 859 у редакції від 25.04.2019 р. № 177 (ср. ). Для того, щоб заповнити розділ V декларації, треба заповнити додаток Ф3 до декларації «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з використанням права на податкову знижку». Цей додаток якраз передбачено для відображення суми витрат, які ми плануємо включити в податкову знижку. У розділі I додатка Ф3 вибираємо категорію витрат, яку включаємо в податкову знижку, і вказуємо суму фактично понесених витрат. У випадку, що розглядається нами, категорія понесених витрат — «3».

У розділі II додатка Ф3 робимо розрахунок суми ПДФО, що підлягає поверненню в результаті використання права на податкову знижку. Зверніть увагу, що в рядку 7 додатка Ф3 до декларації про доходи суму податку, на яку зменшують податкові зобов’язання у зв’язку із застосуванням податкової знижки, вкажіть без знака «-».

Повернемося до розділу V декларації про доходи. У ньому ми повинні вказати:

• у рядку 14 суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання з цього податку у зв’язку з використанням права на податкову знижку, яка переноситься із ряд. 7 додатка Ф3 декларації (з умов прикладу — 2516,40 грн);

• у рядку 18.2 вказуємо суму ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за результатами звітного року (2516,40 грн). Врахуйте: цю суму не треба вказувати зі знаком «-».

Після отримання декларації про доходи протягом 60 календарних днів (п. 179.8 ПКУ) сума ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, зараховується на реквізити банківського рахунку або вирушає поштовим переказом за адресою, вказаною в декларації. Тобто чим раніше ви подасте декларацію — тим швидше отримаєте належну вам суму.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі