Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителів під час карантину

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У зв’язку з епідеміологічною ситуацією, що нині склалася, керівниками закладів освіти та органами освіти і місцевого самоврядування приймаються рішення про призупинення роботи відповідних закладів освіти, закриття їх на карантин. Як проводиться оплата праці вчителів за період карантину?

Так, дійсно, на період карантину заняття в закладах середньої освіти не проводяться. Але за працівниками цих закладів повинна зберігатися зарплата. Як її зберігати? Звернемося до положень Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до п. 77 Інструкції № 102 у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку зарплати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

При цьому вимог щодо її змісту та видів законодавством не передбачено. Педпрацівники залучаються до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження.

У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених ст. 113 КЗпП. Згідно з цією статтею час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Підпунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки рекомендовано керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, у розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу). Ця норма поширюється на всіх працівників, включаючи сумісників.

Оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників навчальних закладів, у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з не залежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), проводять із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

Облік робочого часу працівників здійснюється відповідно до вимог первинної облікової документації зі статистики праці, а саме Табеля обліку використання робочого часу, типова форма якого (П-5) затверджена наказом Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

Дні, протягом яких працівники не працювали, маючи на те підстави відповідно до вимог законодавства або норм колективного договору, або не з’являлися на роботу з інших непередбачуваних причин, відображаються відповідними умовними (буквеними та цифровими) позначками, що передбачені у формі Табеля. Години роботи позначаються літерою «Р».

Відмітка про щоденну тривалість відпрацьованого робочого часу в Табелі не вимагається. Передбачено лише її місячний обсяг, який для педпрацівників має відповідати обсягу тижневого навантаження, встановленого при тарифікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі