Теми статей
Обрати теми

Уповноважена особа: включаємо в штат посаду

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
В ОМС до штатного розпису вводять окрему посаду з функціями уповноваженої особи для спрощених закупівель. Яка саме назва посади повинна бути? Які вимоги щодо освіти уповноваженої особи?

Посада. Закон № 922* передбачає, що спрощені закупівлі має поводити уповноважена особа, однак у Класифікаторі професій ДК 003:2010 посада «уповноважена особа» не передбачена.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

Мінекономіки у листі від 10.04.2020 р. № 3304-04/24218-06 (далі — лист № 3304) зазначило, що в ОМС функції уповноваженої особи може виконувати тільки посадова особа.

Тому до штату вводять відповідну посаду.

Щоб сформувати назву посади, покроково визначаємо: професійне угрупування, професійну назву роботи, а потім за допомогою примітки 2 додатка В до Класифікатора професій утворюємо похідну назву відповідної посади, розширивши її словами, які уточнюють сферу діяльності (див. рисунок нижче).

img 1

Утворення назви посади для уповноваженої особи

У штатний розпис можна ввести посаду «спеціаліст із проведення спрощених закупівель».

Розмір окладу посадової особи ОМС з функціями уповноваженої особи визначаємо відповідно до встановленої категорії працівника (додатки 48 — 54 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268).

Зверніть увагу! У листі № 3304 Мінекономіки вказує на наявність у Класифікаторі професій посади «фахівець з публічних закупівель» (код 2419.2). Скористатися такою назвою посади можуть госпрозрахункові, комунальні підприємства тощо.

Для ОМС та держслужби це не варіант.

Освіта. Виходячи з п. 7 ст. 11 Закону № 922, уповноважена особа повинна мати вищу освіту, як правило юридичну або економічну. Як бачимо, наявність вищої освіти обов’язкова.

А як бути з профілем освіти? Мінекономіки у листі № 3304 зазначило, що наявність виключно юридичної або економічної освіти в уповноваженої особи Законом № 922 не обмежується. Отже, якщо в уповноваженої особи інша вища освіта — це не суперечить вимогам законодавства. Проте при виборі кандидата на призначення уповноваженої особи в пріоритеті все ж юридична або економічна освіта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі