Теми статей
Обрати теми

Відображаємо у звітності премію звільненому працівникові

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівник звільнився 15 червня 2020 року, у липні 2020 року йому нарахована премія за результатами роботи за II квартал у розмірі 3600 грн. Як її відобразити в ЄСВ-звіті та формі № 1ДФ?

Спочатку з’ясуємо, чи оподатковується квартальна премія, нарахована колишньому працівникові, ЄСВ. Згідно з п.п. 2.2.2 Інструкції № 5 премія за підсумками роботи за минулий місяць, квартал, півріччя, рік належить до додаткової заробітної плати і вважається виплатою за відпрацьований час.

Тому така виплата в разі нарахування після звільнення працівника підлягає оподаткуванню ЄСВ. Тут спрацьовує норма ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Для правильного визначення суми ЄСВ і для виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП / сплату ЄСВ із максимальної бази нарахування ЄСВ квартальну премію потрібно поділити на кількість місяців, за які вона нарахована.

Тобто суму квартальної премії потрібно поділити на 3 і віднести до відповідних місяців (квітень, травень і червень).

Розподілені суми премії у складі доходів за відповідні місяці залежно від їх розмірів порівнюють з максимальною базою нарахування ЄСВ або з МЗП (у разі потреби), які діють у місяцях, до яких віднесли премію.

Зверніть увагу: вимогу про сплату ЄСВ з МЗП у місяці звільнення щодо звільненого працівника доведеться виконати тільки в тому разі, якщо він відпрацював повний місяць. Інакше (відпрацьовані не всі дні) вимога про сплату ЄСВ з МЗП у місяці звільнення не діє.

Для визначення суми ЄСВ загальну суму премії (3600 грн) слід поділити на 3 місяці і за кожен місяць зазначеного періоду донарахувати ЄСВ у сумі:

(3600 грн : 3) × 22 % = 264 грн.

Приймемо, що дохід за квітень , і травень, червень був більше мінімальної зарплати і менше максимальної бази нарахування ЄСВ.

А це означає, що ЄСВ потрібно заплатити із суми нарахованої квартальної премії в розмірі 792 грн (264 x 3).

У таблиці 6 ЄСВ-звіту суму премії, нараховану звільненій особі, показують у звіті за місяць, у якому здійснено її нарахування (у звіті за липень 2020 року). У звіті потрібно сформувати три окремих рядки.

При цьому:

• у графі 9 зазначайте той самий код категорії застрахованої особи, з яким відображаєте зарплату (у загальному випадку, за звичайними працівниками — «1», за працівниками з інвалідністю — «2»);

• у графі 10 зазначайте КТН «1» — для всіх місяців, за які нарахували премію (його застосовують для осіб, яким після звільнення з роботи нарахована зарплата (премія) за відпрацьований час, див. п. 9 розд. IV Порядку № 435);

• у графі 11 зазначайте місяці, за які проведено нарахування (квітень , травень і червень 2020 року).

Графу 15 не заповнюємо, оскільки дні перебування в трудових відносинах зазначені у звітах за минулі місяці. Усі інші графи заповнюємо у звичайному порядку.

Порядок заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту покажемо на рис. 1.

Таблиця 6. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам

img 1

Рис. 1. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за липень 2020 року

Тепер поговоримо про заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Нагадаємо, що премію включають до загального місячного оподатковуваного доходу того місяця, у якому вони нараховані. Премія буде доходом місяця її нарахування й у тому разі, коли її нараховують звільненому працівникові. Інакше кажучи, якщо премія нарахована за період, що перевищує місяць, розподіляти її не потрібно.

Премія оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Таким чином, з премії, нарахованої звільненому працівникові, будуть утримані ПДФО в сумі 648 грн (3600 грн х 18 %) і ВЗ у сумі 54 грн (3600 грн х 1,5 %).

Суми премій відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за квартал, у якому вони нараховані (3 квартал 2020 року). У розділі I премію відображайте як зарплату з кодом ознаки доходу «101» і в розділі II у загальній сумі нарахованого фізособам доходу.

У графі 7 розділу I форми зазначте дату звільнення працівника — «15.06.2020».

Заповнимо Податковий розрахунок за формою № 1ДФ на таку фізичну особу на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2020 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі