Теми статей
Обрати теми

Витрати на боротьбу з COVID-19 можна включити до податкової знижки

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Фізособа перерахувала кошти медзакладу з метою попередження поширення коронавірусу (COVID-19). Яку суму можна включити для отримання податкової знижки? Оплату здійснено через Приват24. Чи потрібно для підтвердження витрат засвідчувати у банку роздруковану електронну квитанцію?

З 02.04.2020 р. Законом України від 30.03.2020 р. № 540-IX доповнено перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки (п. 11 підрозд. 1 розд. XX ПКУ). Зокрема, за підсумками 2020 року можна буде включити до податкової знижки добровільно перераховану (передану) протягом карантину, введеного на всій території України, суму коштів або вартість:

а) лікарських засобів для надання меддопомоги хворим, деззасобів та антисептиків, медобладнання, засобів індивідуального захисту, медвиробів для скринінгу хворих, витратних матеріалів для надання меддопомоги, медвиробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень;

б) медвиробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо, засобів особистої гігієни, продуктів харчування та/або товарів з переліку, затвердженого КМУ.

Отримувачами таких засобів/товарів можуть бути:

• громадські та благодійні організації;

• Мінохоронздоров’я України;

• інші центральні органи виконавчої влади у сферах санепідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДУ та інших соціально небезпечних захворювань;

• особа, уповноважена на здійснення закупівель у сфері охорони (Держпідприємство «Медичні закупівлі України») здоров’я;

• заклади охорони здоров’я державної та/або комунальній власності.

При цьому сума таких коштів або вартість товарів включається до податкової знижки в повному обсязі. Що стосується підтвердження витрат електронними документами, то у фізособи таке право з’явилося з 23.05.2020 р. завдяки Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX (внесені зміни до абзацу другого п.п. 166.2.2 ПКУ).

У декларації про доходи фізична особа зазначає лише реквізити електронного розрахункового документа.

Якщо оплата проведена через банківський сервіс «Інтернет-банкінг» (Приват24 тощо), то роздрукована електронна квитанція містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа та є підтвердним документом понесених витрат при реалізації права на податкову знижку. При цьому печаткою банку вона не засвідчується. Це підтверджують податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06 ЗІР).

Важливо!

Скористатися податковою знижкою за витратами, понесеними у 2020 році, ви зможете лише у 2021 році. Для цього потрібно подати декларацію про доходи до 31 грудня 2021 року включно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі