Теми статей
Обрати теми

Шкільні бібліотекарі: преміювання та надання матеріальної допомоги

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як здійснюється преміювання працівників шкільних бібліотек? Чи виплачується їм матеріальна допомога на оздоровлення?

Відповідно до ст. 6 Закону № 32/95* за призначенням бібліотеки поділяються на публічні (загальнодоступні) та спеціальні. До спеціальних бібліотек віднесені бібліотеки академій наук, науково-дослідних установ, навчальних закладів, підприємств, установ, організацій.

* Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР.

Преміювання, надання матеріальної допомоги шкільним бібліотекарям здійснюються за умов, передбачених постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки...» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298), наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці...» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102 (далі — Інструкція № 102), Галузевою угодою між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки (далі — Галузева угода).

Преміювання працівників здійснюється відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці відповідно до порядку (положення) про преміювання, яке затверджується керівником за погодженням з профкомом. Така норма передбачена п. 4 постанови № 1298, п.п. 5 п. 4 наказу № 557, п. 53 Інструкції № 102, п.п. 8.3.2 Галузевої угоди.

Відповідно до ст. 30 Закону № 32/95 працівники бібліотек мають право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та доплату за вислугу років у розмірах та порядку, що встановлюються Кабміном. Постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1062 установлено, що працівникам державних і комунальних бібліотек допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки виплачується у розмірі посадового окладу, а матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань — за рішенням керівника бібліотеки у розмірі до одного посадового окладу на рік. Керівнику бібліотеки допомога для вирішення соціально-побутових питань надається за погодженням із засновником бібліотеки.

Матеріальна допомога може бути надана лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків установи.

Пунктом 3 Інструкції № 102 передбачено право закладів освіти вирішувати серед низки інших питань в галузі організації і оплати праці питання щодо передбачення в кошторисах закладів витрат на преміювання, надання матеріальної допомоги працівникам закладів, а також на стимулювання творчої праці й педагогічного новаторства керівних і педагогічних працівників, у розмірах не менше 2 відсотків планового фонду заробітної плати. Про це йдеться також у п.п. 6.3.16 Галузевої угоди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі