Теми статей
Обрати теми

Відпустка за свій рахунок: «карантинні» запитання

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
Працівники при написанні заяв про надання відпусток за свій рахунок зазначили, що просять надати таку відпустку на період карантину, встановленого постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211. Чи потрібно таким працівникам писати нові заяви на відпустку за свій рахунок з 22 травня?

Особливості надання відпустки без збереження зарплати за угодою між працівником та роботодавцем урегульовані ст. 26 Закону про відпустки.

За загальним правилом така відпустка може надаватися за сімейними обставинами та з інших причин, але не більше 15 календарних днів на рік. Утім, у разі встановлення КМУ карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III строк перебування у відпустці без збереження зарплати на період карантину не включається до загального 15-денного строку (див. ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки). У заяві про надання відпустки згідно з ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки працівник міг:

• зазначити конкретні дати початку та закінчення відпустки в межах строку дії карантину;

• зазначити лише дату початку такої відпустки, залишивши дату її закінчення «відкритою», вказавши «до закінчення карантину».

З 12 березня до 22 травня 2020 року на всій території України був установлений карантин постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211. З 22 травня до 22 червня 2020 року запроваджено карантин постановою КМУ від 20.05.2020 р. № 392, продовживши на всій території дію карантину, встановленого постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211.

Тож якщо працівник у заяві про надання відпустки без збереження зарплати просив надати таку відпустку на період карантину, установленого саме постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211, то вважаємо за необхідне подати роботодавцю нову заяву про надання відпустки без збереження зарплати згідно з ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки з 22 травня 2020 року.

Чи має право на відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною на період карантину працівниця, якщо дитячий садочок, до якого ходить дитина, відкрито до відвідування?

Пункт 31 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки надає право на відпустку без збереження заробітної плати матері або іншій особі, зазначеній у ч. 3 ст. 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території. Мета цієї відпустки — забезпечити догляд за малолітньою дитиною у разі введення заборони на відвідування закладів освіти у зв’язку з установленням карантину на відповідній території.

З 25 травня 2020 року постановою КМУ від 20.05.2020 р. № 392 у регіонах, в яких послаблені протиепідемічні заходи, дозволено відвідувати заклади дошкільної освіти.

Таким чином, у разі відкриття до відвідування дитячого садочка, до якого влаштовано дитину працівниці, така працівниця втрачає право на відпустку без збереження зарплати на підставі п. 31 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

Разом з тим працівниця може звернутися до роботодавця із заявою про надання відпустки без збереження зарплати на період карантину за угодою сторін, визначеної ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки, або ж щорічної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі