Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь і розмір ставки викладача закладу ПТО

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи формує оплата за науковий ступінь розмір ставки заробітної плати викладача закладу професійно-технічної освіти (ПТО)?

Відповідно до абзацу «г» п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) працівникам установлюються доплати за науковий ступінь кандидата наук у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Зазначена доплата встановлюється працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем.

Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчальних закладів, установ освіти та наукових установ.

Згідно з п. 34 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), у випадках, коли працівникам освіти передбачено підвищення ставок і посадових окладів за двома чи більше підставами, ставки і посадові оклади спочатку збільшуються на розмір підвищень, передбачених у відсотках, а потім на розмір підвищень, передбачених у карбованцях (гривнях). При цьому утворюються нові ставки (посадові оклади).

Згідно з п. 24 Інструкції № 102, яка відповідно до п. 7 наказу № 557 застосовується з урахуванням цього наказу, ставки заробітної плати та посадові оклади педагогічних працівників підвищуються за педагогічні звання, зокрема, викладачів закладів професійно-технічної освіти — за звання «Старший викладач» та «Викладач-методист» на 10 — 15 % відповідно, а згідно з п. 26 Інструкції № 102 — за роботу у вищих професійно-технічних навчальних закладах, ліцеях — на 10 %.

УВАГА!

Тобто доплати та надбавки не утворюють нові розміри посадових окладів та ставок заробітної плати. Їх нові розміри утворюють лише підвищення цих ставок заробітної плати та посадових окладів.

Тому розмір доплати за класне керівництво визначається від встановленого за схемою, затвердженою у додатку 6 до наказу № 557, розміру ставки заробітної плати викладача, залежно від встановленої кваліфікаційної категорії.

При цьому слід ураховувати таке.

Пунктом 1 постанови КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22 установлено, що визначені у додатку 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підвищуються з 1 січня 2018 року на 10 %.

Іншим педагогічним працівникам посадові оклади та ставки заробітної плати підвищилися 1 вересня 2019 року відповідно до постанови КМУ від 10.07.2019 р. № 695 на 10 %, складаючи базовий посадовий оклад (ставку заробітної плати).

Додатком 2 до постанови КМУ № 1298 затверджено Схему тарифних розрядів посад педагогічних та інших працівників. Абзацом третім примітки 1 додатка 1 до постанови № 1298 передбачено, що посадові оклади (ставки заробітної плати) з 1 січня 2017 року розраховуються виходячи з розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14.11.2019 р. № 294-IX розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановлено станом на 1 січня 2020 року на рівні 2102 грн.

Важливо!

Тому розміри посадових окладів та ставок заробітної плати працівників бюджетної сфери визначаються з січня 2020 року за встановленими тарифними коефіцієнтами залежно від розміру прожиткового мінімуму 2102 грн, а педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти ще додатково підвищуються на 10 %.

Визначені таким чином розміри посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників закладів освіти є тими базовими, від розміру яких визначаються всі інші виплати, зокрема доплати за науковий ступінь, за класне керівництво, перевірку зошитів та письмових робіт, завідування навчальними кабінетами, надбавки за вислугу років, за престижність праці, підвищення за педагогічні звання та інші, винагорода за сумлінну працю і зразкове виконання обов’язків, допомога на оздоровлення тощо.

Допоки Кабінетом Міністрів України не буде внесено будь-яких змін чи прийнято інших рішень, їх розміри мають щороку підвищуватися на 10 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі