Теми статей
Обрати теми

Оплата праці педагогів-сумісників під час карантину

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як оплачувати працю працівників закладів освіти, які працюють за сумісництвом (в одному чи декількох закладах) і забезпечити збереження заробітної плати на час оголошеного карантину?

Законодавчими підставами, які регулюють питання оплати праці працівників підприємств установ і організацій незалежно від їх відомчого підпорядкування, організаційно-правових умов їх створення, її фінансового забезпечення є, зокрема:

ст. 1 КЗпП, якою встановлено, що Кодекс регулює трудові відносини всіх працівників;

ст. 21 КЗпП, якою забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей;

ст. 3 КЗпП, якою передбачено, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності;

ст. 21 КЗпП, якою встановлено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін;

ст. 1021 КЗпП, якою передбачено, що працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. Умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначаються Кабінетом Міністрів України.

Особливості трудових відносин сумісників передбачено ст. 431 КЗпП. Вони полягають лише у тому, що розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу без згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) допускається у випадках звільнення з суміщуваної роботи у зв’язку з прийняттям на роботу іншого працівника, який не є сумісником, а також у зв’язку з обмеженнями на роботу за сумісництвом, передбаченими законодавством.

Певні відмінності між основними працівниками та сумісниками передбачено у ст. 209 КЗпП стосовно скорочення робочого часу із збереженням заробітної плати для тих, хто навчається в середніх загальноосвітніх школах, а саме зазначеним працівникам за час звільнення від роботи виплачується 50 відсотків середньої заробітної плати за основним місцем роботи, але не нижче мінімального розміру заробітної плати.

Згідно зі ст. 217 КЗпП на час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням (ст. 211, 213, 216) за працівниками зберігається середня заробітна плата лише за основним місцем роботи.

Норми всіх інших статей КЗпП не мають відмінностей між працівниками, які працюють на одному підприємстві, в установі чи організації, та працівниками, які працюють на декількох підприємствах, в установах, організаціях.

Тому у випадках, коли працівники виконують роботу у закладах та установах освіти, використовуючи будь-які її форми під час оголошеного карантину, оплата такої праці провадиться на загальних підставах.

Відповідно до п. 5 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43), одержана за роботу за сумісництвом заробітна плата при підрахунку середнього заробітку за основною роботою не враховується, крім випадків, передбачених п. 10 Положення № 43.

Тобто заробітна плата, отримана за сумісництвом, враховується при обчисленні заробітної плати на тій роботі, де працівник її виконує за сумісництвом.

У п. 10 Положення № 43 передбачено, що заробітна плата на всіх місцях роботи враховується при обчисленні середнього заробітку: вчителям та викладачам, які працюють у декількох освітніх закладах, прирівняних до них по оплаті праці працівників, а також педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних та інших навчально-виховних закладів (як в одному, так і в декількох).

Крім того, в середню заробітну плату працівникам зараховується додаткова оплата за роботу, яка не є сумісництвом (п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, наведений у додатку до Положення № 43).

Важливо!

Тому у випадках, коли за працівниками передбачається збереження заробітної плати, така заробітна плата зберігається й тим працівникам, які уклали трудовий договір за декількома місцями роботи, зокрема за сумісництвом.

При цьому слід звернути увагу на те, що ст. 113 КЗпП не містить норм про те, що збереження середнього заробітку, яке гарантоване працівникам відповідно до ст. 113 КЗпП за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника не з його вини, здійснюється лише за основним місцем роботи працівника, оскільки сумісництво передбачає виконання працівником основної роботи, як про це зазначається в декотрих листах МОН, зокрема у листі МОН «Щодо організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти під час карантину» від 23.03.2020 р. № 1/9-173 (ср. ).

Стосовно визначення суми середньої заробітної плати для її збереження на час карантину, то вона обчислюється згідно з Порядком № 100. Пунктом 1 Загальних положень Порядку № 100 встановлено певний перелік випадів, для яких обчислюється середня заробітна плата, однак він не є вичерпним.

Абзацом першим п. 2 розділу II Порядку № 100 встановлено конкретний перелік випадків, коли середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю події, для якої зберігається заробітна плата, зокрема це оплата відпусток та компенсація за невикористані відпустки.

Абзацом третім п. 2 Порядку № 100 встановлено, що у всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Заробітна плата педагогічним працівникам, зокрема й тим, які працюють у декількох закладах освіти, зокрема й за сумісництвом, за час роботи під час карантину, незалежно від форм її виконання, виплачується у розмірі, визначеному п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), а саме за тарифікацією.

ВАЖЛИВО!

Згідно з п. 77 Інструкції № 102 у випадку, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин (епідемії), оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

При цьому також немає значення, за якими формами виконується така робота під час оголошеного Кабінетом Міністрів України карантину.

За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених КЗпП.

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 р. № 540-IX внесено зміни до частини першої ст. 113 КЗпП, де передбачено оплату простою не з вини працівника, в тому числі у зв’язку з карантином, установленим Кабінетом Міністрів України, у розмірі не менше 2/3 посадового окладу (ставки заробітної плати).

УВАГА!

Але при цьому Галузевою угодою між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, зареєстрованою в Мінсоцполітики 01.06.2018 р. за № 16, у п.п. 8.3.3 конкретизовано, що оплата простою не з вини працівника проводиться в розмірі середньої заробітної плати і не менше тарифної ставки (посадового окладу) всім працівникам, включаючи непедагогічних.

У випадках, коли сума нарахованої заробітної плати за виконану роботу, незалежно від її форм, менша від розміру мінімальної заробітної плати, має встановлюватися відповідна доплата згідно з чинним законодавством до її розміру пропорційно виконаному її обсягу чи нормам праці.

У разі простою працівників у розмір середньої заробітної плати для оплати часу простою включається сума доплати до мінімальної заробітної плати. Про це роз’яснюється в листі Мінсоцполітики від 10.05.2017 р. № 1380/0/101-17/282.

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII норми угод діють безпосередньо та є обов’язковими для включення до колективних договорів. Така ж норма є у п. 1.4 Галузевої угоди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі