Теми статей
Обрати теми

«Інвалідний» норматив: «готуй сани влітку…»

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Доволі часто на гарячу лінію надходять запитання, пов’язані з виконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю («інвалідного» нормативу). Особливо актуальні такі запитання в січні — коли роботодавці звітують про цей норматив за минулий рік. Але, щоб уникнути штрафних санкцій, уже зараз слід замислитися про працевлаштування осіб з інвалідністю. Чому? І про те, як краще це зробити, йтиметься в статті.

Згадуємо теорію

«Інвалідний» норматив установлений ст. 19 Закону № 875*. Його розмір — 4 % від середньої кількості штатних працівників (СКШП) облікового складу за рік.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Якщо ж СКШП за рік від 8 до 25 осіб, то «інвалідний» норматив — одне робоче місце. Причому на виконання нормативу враховують осіб з інвалідністю, працевлаштованих за основним місцем роботи.

Показники СКШП за рік усіх працівників і окремо осіб з інвалідністю визначають шляхом ділення на 12 (місяців) суми СКШП за місяці роботи підприємства у звітному році. Ці показники обчислюють у цілих одиницях (п. 1.9 Інструкції №286**)

** Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

Також і в п. 3.4 Інструкції № 42*** зазначено, що дані в рядках 01, 02 і 03 Звіту про працевлаштування інвалідів повинні відображати в цілих одиницях.

*** Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна).., затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Зверніть увагу: якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округляється в бік збільшення).

ВАЖЛИВО!

Якщо працевлаштувати особу з інвалідністю не пізніше за початок липня, то при розрахунку СКШП, яким установлена інвалідність за звітний рік, ви отримаєте 1 (за умови, що працівник пропрацює у вас до кінця року).

Наприклад, працівник був прийнятий з 1 липня 2020 року і пропрацював на підприємство до кінця року (6 міс.):

СКШПінв. = 1 х 6 міс. : 12 міс. = 0,5 ≈ 1.

Детальніше про розрахунок СКШП читайте в статті «Працевлаштування осіб з інвалідністю: Звіт заповнюємо правильно, подаємо своєчасно» // Спецвипуск «ОП», 2020, № 2/1.

Акцентуємо увагу на те, що працівник з інвалідністю має бути прийнятий тільки на основне місце роботи, сумісники на виконання нормативу не враховуються.

Причому зайнятість (повна/часткова) не важлива. Особу з інвалідністю можна прийняти й на умовах неповного робочого часу. На виконання нормативу такий працівник буде зарахований як одиниця.

Навіть якщо особа з інвалідністю перебуває в «карантинній» відпустці за свій рахунок, то її зараховуємо на виконання нормативу.

Як уникнути штрафів

Як себе підстрахувати, якщо потрібний працівник так і не з’явиться на підприємстві?

Спочатку потрібно виділити робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю і позначити їх як вакантні в штатному розписі.

Ви можете (не зобов’язані) почати пошук відповідного працівника самостійно, наприклад, розмістивши відповідне оголошення про наявну вакансію на сайті з підбору персоналу.

Але головним помічником у цій справі виступає центр зайнятості, такий обов’язок на нього покладений ст. 181 Закону № 875.

І тут завдання роботодавця — своєчасно проінформувати центр зайнятості про створені ним робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, надавши форму № 3-ПН (у якій зазначити про бажання прийняти на роботу осіб з інвалідністю).

Увага!

Строк подання форми № 3-ПН за наявності попиту на робочу силу (вакансії) — 3 робочих дні з дати відкриття вакансії.

Зазначимо: проінформувати центр зайнятості достатньо один раз, незважаючи на те, що на початок наступного місяця місце, виділене для особи з інвалідністю, залишилося незайнятим.

Ще підказка: якщо ви розумієте, що вам світить «інвалідний» норматив, подавайте форму № 3-ПН у тому місяці, у якому СКШП основних працівників досягла критичного розміру, а не в останній день звітного року. Це, у свою чергу, і буде підтвердженням суду (якщо справа дійде до нього), що підприємство дійсно прагнуло працевлаштувати особу з інвалідністю.

Враховуючи судову практику, зазначимо, що надання форми № 3-ПН про наявність вакантних місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підтверджує, що роботодавець зробив усе можливе, щоб забезпечити працевлаштування осіб з інвалідністю.

Зокрема, такого висновку Верховний Суд дійшов у постановах від 31.01.2019 р. у справі № 820/2249/ 17; від 31.01.2019 р. у справі № 825/710/17; від 20.12.2018 р. у справі № 804/7399/15; від 15.01.2019 р. у справі № 816/610/17.

Якщо підприємство надало форму № 3-ПН, але центр зайнятості не направив необхідної кількості таких осіб для їх працевлаштування, то штрафи за невиконання інвалідного нормативу до підприємства застосовуватися не повинні. Такої ж думки дотримується Верховний Суд у постанові від 26.06.2018 р. у справі № 806/1368/17.

Підкреслимо, що у своїх рішеннях слуги Феміди акцентують увагу на тому, що обов’язок роботодавця зі створення робочих місць для осіб з інвалідністю не супроводжується його обов’язком здійснювати пошук таких осіб для працевлаштування. Цей обов’язок покладений на державну службу зайнятості. По суті, завдання роботодавця — створити робоче місце для працевлаштування осіб з інвалідністю (див., наприклад, постанову Верхового Суду від 30.01.2018 р. № К/9901/49/17.

Таким чином, якщо роботодавець своєчасно проінформував центр зайнятості про створені ним робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю (надав форму № 3-ПН, у якій зазначив, що хоче прийняти на роботу осіб з інвалідністю), а центр зайнятості в цьому не сприяв, то можна говорити про те, що роботодавець вжив усіх залежних від нього заходів для працевлаштування осіб з інвалідністю на створені ним робочі місця.

Ще один нюанс, що стосується фізичних осіб — підприємців, які є інвалідами. Такі особи мають право зарахувати себе в рахунок виконання свого нормативу з працевлаштування інвалідів (абзац другий п. 3.2 Інструкції № 42, лист Фонду інвалідів від 15.09.2010 р. № 1/6-301/06).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі