Теми статей
Обрати теми

Суміщення посад: який оклад візьме участь у розрахунку доплати?

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Старший інспектор з кадрів (основна посада), який працює в Територіальному центрі соціального обслуговування (7 тарифний розряд), суміщає 0,5 ставки вакантної посади інженера з охорони праці (без категорії — 8 тарифний розряд). Спеціальне навчання з питань охорони праці пройдено та отримано посвідчення. У штаті територіального центру — 80 працівників. Як потрібно здійснювати оплату праці за суміщення посади інженера з охорони праці: за основною посадою чи за вакантною посадою інженера з охорони праці?

Нормативно-правові акти, що регулюють порядок та умови суміщення професій (посад), вже «поросли мохом» за своєю давниною, але ще чинні й відповідно до постанови ВРУ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII виконуються в частині, що не суперечать Конституції й законам України. До них належать, зокрема:

постанова Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 4 грудня 1981 р. № 1145 (далі — постанова № 1145);

інструкція щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 04.12.81 р. № 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)», затверджена Держкомпраці СРСР від 14.05.82 р. № 53-ВЛ (далі — інструкція № 53-ВЛ).

Тож згідно з п. 2 постанови № 1145 суміщення професій (посад) — це, по суті, виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою), що допускається:

• за згодою працівника;

• без звільнення від своєї основної роботи;

• протягом установленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни);

• на одному й тому ж підприємстві, в установі, організації;

• якщо це економічно доцільно і не веде до погіршення якості продукції, виконуваних робіт, обслуговування населення.

Встановлення суміщення неможливо без обов’язкової наявності у штатному розписі вакантної посади (п. 1 інструкції № 53-ВЛ). Тобто на період суміщення конкретної посади повинна бути економія фонду оплати праці у зв’язку з наявністю вакансії за цією посадою.

Зауважте: мається на увазі саме вакантна посада, а не тимчасова відсутність працівника, який обіймає цю посаду. Якщо працівник тимчасово не працює у зв’язку з, наприклад, відпусткою для догляду за дитиною до 3 років або хворобою, відрядженням тощо і за ним зберігається робоче місце, то займана ним посада не є вакантною і суміщати її не можна. У цьому випадку може йтися про виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Припустимо, що у наведеному прикладі посада інженера з охорони праці наявна у затвердженому штатному розписі та є вакантною.

Згідно із п. 3 постанови № 1145 суміщення професій (посад) дозволяється, як правило, у межах тієї категорії персоналу, до якої належить цей працівник. При цьому основна посада працівника і посада, яку він суміщає, не повинні бути аналогічними. Бо якщо є аналогія — це вже розцінюється як розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.

У наведеній ситуації і основна посада працівника, і посада, яка ним суміщається, належать до однієї категорії, але є різними, що властиво для суміщення.

Зверніть увагу на те, щоб у працівника, який буде суміщати вакантну посаду, була відповідна освіта. Вимога щодо освіти в наведеній ситуації повністю відповідає посаді, що суміщається.

Ініціатором суміщення може бути як працівник, так і керівництво. За бажанням працівника суміщення встановлюється на підставі його заяви. Якщо ініціатором є керівництво — то згідно з ч. 3 ст. 32 КЗпП, не пізніше ніж за два місяці, керівництво повинно повідомити про це працівника та тільки в разі його згоди встановити суміщення.

Зауважте: примусово, без згоди працівника, встановлювати додаткову роботу за іншою професією (посадою) не можна.

Суміщення оформлюється наказом та до табеля обліку робочого часу не вноситься. Запису щодо цього не в особову справу не у трудову книжку не роблять.

А тепер про «найсмачніше» — доплату за суміщення. У цьому питанні слід керуватися:

• по-перше, ст. 105 КЗпП, де зазначено, що за суміщення професій (посад) проводять доплату, розмір якої встановлюється на умовах, передбачених у колективному договорі;

• по-друге, для працівників бюджетної сфери, зокрема установ соціального захисту населення, згідно п. 3 постанови № 1298* та п.п. 3.1.1 Умов № 308/519**, доплату за суміщення в розмірі до 50 % посадового окладу (тарифної ставки) проводять за основною посадою. На це звертає увагу й Мінпраці у листі від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

** Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені наказом Мінпраці, МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Як правило, умови щодо суміщення прописують у колективному договорі з урахуванням законодавчих вимог, галузевих, міжгалузевих угод тощо.

Рішення про конкретний розмір доплати приймається керівником установи, закладу залежно від складності, характеру, обсягу виконуваних робіт, витрат основного робочого часу. У наведеному питанні доплата за суміщення здійснюється в максимальному розмірі (для працівників бюджетної сфери) — 50 %.

ВАЖЛИВО!

Доплата за суміщення професій (посад) не встановлюється керівникам бюджетних установ, закладів та організацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій, їх заступникам.

Строк суміщення посад

Суміщення може встановлюватися наказом на певний час або безстроково.

У першому випадку суміщення припиняється із закінченням установленого строку без оформлення додаткових документів.

У другому випадку є нюанси. Якщо припинити «безстрокове» суміщення бажає працівник — він надає відповідну заяву. Якщо припинення ініціює роботодавець — обов’язково треба попередити працівника про це за два місяці (ст. 32 КЗпП), бо це — зміна істотних умов праці.

Скасування суміщення у будь-якому випадку оформлюється наказом.

Висновок

Доплату за суміщення посади інженера з охорони праці старшому інспектору з кадрів Терцентру потрібно здійснювати за його основною посадою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі