Теми статей
Обрати теми

Дискримінація чи мотивація: строкові контракти з педагогами-пенсіонерами

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
1 липня 2020 року минає строк переходу на строкові трудові договори з педагогічними працівниками, які отримують пенсію за віком, у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО). Яка мета такого нововведення? Як воно реалізується? Які є неузгоджені питання та суперечки? З’ясуємо у цій статті.

Суть ситуації

Новий Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX (далі — Закон № 463) передбачає, що з 1 липня 2020 року педпрацівники ЗЗСО, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, мають право на працю в таких закладах тільки за строковим трудовим договором (абз. 3 п. 2 ст. 22 Закону № 463).

Таким чином, наші законодавці вирішили «омолодити» склад освітян.

Пунктом 2 ч. 3 розд. Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 463 визначено, що до 1 липня 2020 року:

1) керівники державних і комунальних ЗЗСО зобов’язані припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на 1 рік;

2) у разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору такі педпрацівники звільняються згідно з п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Тобто підставою для звільнення є набрання чинності Законом № 463.

ЦК Профспілок проти!

Управління соціально-економічного захисту Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України (далі — ППОН) 24 березня 2020 року звернулося до Уповноваженого з прав людини щодо неконституційності положень Закону № 463 у частині обмеження прав педагогів-пенсіонерів.

ППОН звернулась до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо Конституційного подання з вимогою про визнання положень абз. 3 ч. 2 ст. 22 та пп. 1, 2 п. 3 розд. Х Закону № 463 такими, що не є Конституційними. У Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт від 05.05.2020 р. № 3430, яким передбачається скасування відповідних норм ст. 22 та пп. 1, 2 ч. 3 розд. Х Закону № 463.

Хто переможе — невідомо, а поки що маємо Закон № 463, норми якого треба виконувати…

Хто в списку «щасливців»

Перехід на строковий трудовий договір обов’язковий, якщо працівник:

а) працює у державному або комунальному ЗЗСО чи у структурному підрозділі ЗЗСО (наприклад, дошкільної підготовки);

б) на посаді педагогічного працівника згідно з переліком посад педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963;

в) отримує пенсію за віком (особи, що отримують пенсію по інвалідності, пенсію у зв’язку з втратою годувальника, до цієї категорії не належать).

Припинення безстрокового трудового договору

Аналізуючи норми Закону № 463 щодо припинення безстрокових трудових договорів з одночасним укладенням трудових договорів строком на 1 рік, маємо прямо сказати, що це, по суті, звільнення з займаної посади і прийняття за новим договором.

На наш погляд, таке «припинення» трудових відносин проводиться за правилами чинного законодавства з одночасним прийняттям на роботу за строковим трудовим договором, що теж не виключає проведення всіх обов’язкових процедур щодо цього (наказ, повідомлення про прийняття тощо).

А для педагогів-пенсіонерів, не згодних на перехід на строкові контракти, Закон № 463, окрім звільнення, варіантів не надає. При цьому:

не передбачена вихідна допомога;

• звільнення відбувається навіть у період хвороби або відпустки.

Отже, погоджується педагог-пенсіонер на перехід до роботи за строковим трудовим договором чи ні — етапу звільнення не оминути.

МОН за переведення на строковий трудовий договір

МОН у листі від 15.05.2020 р. № 1/9-259 (далі — лист № 1/9-259) наполягає, що Закон № 463 не регулює питання документального оформлення «переходу» з безстрокового трудового договору на строковий. І що «припинення трудового договору», не є «припиненням трудових відносин». Тому перехід з безстрокових на строкові трудові договори педпрацівників-пенсіонерів має відбуватись шляхом переведення без процедури звільнення та прийняття.

При цьому педпрацівник залишається на своїй посаді, продовжує виконувати відповідні обов’язки зі збереженням кваліфікаційної категорії та рівня зарплати (п. 9 ч. 3 розд. Х Закону № 463). Єдине, що змінюється, це строк його роботи.

У листі № 1/9-259 МОН роз’яснює, що припинення безстрокового трудового договору з одночасним укладанням строкового трудового договору в межах триваючих трудових відносин оформляється шляхом видання керівником ЗЗСО відповідного кадрового наказу (див. нижче) із внесенням запису до трудової книжки.

img 1

Зразок наказу про переведення педагогів на строковий договір

Крім того, МОН рекомендує внести відповідний запис до трудової книжки працівника. Текст такого запису може бути сформульований так: «продовжив(ла) роботу на посаді (назва посади) на умовах строкового трудового договору» або «укладено строковий трудовий договір».

Ми вважаємо, що запис до трудової книжки, в цьому випадку вносити на варто.

Інформація про строк дії трудового договору міститься тільки у наказі про прийняття на роботу (у цьому випадку — у наказі про переведення). Такої ж думки дотримуються і фахівці Мінпраці у листі від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07. А от у разі звільнення після закінчення дії трудового договору, і у наказі, і в трудовій книжці робиться відповідний запис із формулюванням «у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору, п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП».

При визначенні підстави укладення строкового трудового договору МОН рекомендує посилатися на абз. 3 ч. 2 ст. 22 та п.п. 2 п. З розд. Х Закону № 463.

Зауважимо: механізмів переведення з безстрокового на строковий трудовий договір без звільнення чинне законодавство не містить, як і заборони щодо цього.

Слід відзначити, що за цих обставин процес переведення менш болючий за звільнення та прийняття для сторін трудового договору та бюджету:

• для педпрацівників-пенсіонерів змінюється лише строк дії трудового договору (гарантовано збережено посаду, кваліфікаційну категорію, розмір заробітної плати тощо на один рік);

• не треба проходити бюрократичні процеси звільнення та прийняття;

• не виникає питань щодо додаткового фінансування для виплат звільненим педпрацівникам-пенсіонерам (компенсації за невикористану щорічну відпустку).

Згода про перехід на строковий трудовий договір

Єдине, що є беззаперечним, — згода (незгода) працівника з приводу переходу на строкові договори. Тільки після її отримання керівник розпочинає процес переходу. Якщо працівник проти такого переходу, керівник зобов’язаний його звільнити.

Важливо!

Перехід із безстрокового на строковий трудовий договір допускається тільки за згодою працівника.

У попередніх листах від 28.04.2020 р. № 4/1684-20 та від 08.04.2020 р. № 1/9-201 МОН рекомендувало попередити працівників про перехід із строкового на безстроковий трудовий договір не пізніше ніж за два місяці (не пізніше 30 квітня 2020 року) до видання наказу про переведення на підставі п. 2 ч. 3 розд. Х Закону № 463 або звільнення за п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП на підставі п. 2 ч. 3 розд. Х Закону № 463. При цьому МОН не посилалось на жодну норму законодавства, яка б зобов’язувала дотримуватися саме такого строку в цьому випадку.

Зауважимо. Вимоги щодо повідомлення працівника за два місяця містить абз. 3 ст. 32 КЗпП при зміні істотних умов праці. Але за таких обставин у разі незгоди працівника із такою зміною звільнення має відбуватись за п. 6 ст. 36 КЗпП з виплатою вихідної допомоги.

По факту, ані Закон № 463, ані КЗпП не містять жодних вимог щодо повідомлення працівника саме за два місяці до переходу на строковий трудовий договір. Тож згоду (незгоду) на перехід на строковий трудовий договір працівник надає в один із таких способів:

• у особистій заяві;

• письмово у повідомленні, наданому йому керівником;

• підписуючи, безпосередньо, строковий трудовий договір (якщо його укладено у письмовому вигляді);

• в будь-який інший зручний спосіб, погоджений між педагогічним працівником і керівником ЗЗСО.

Зауважте, якщо згода (незгода) на переведення отримана від педпрацівника-пенсіонера пізніше ніж 30 квітня 2020 року, ми вважаємо, це не є порушенням трудового законодавства. Головне, щоб у пропозиції щодо переведення на строкові трудові договори була правильно зазначена підстава, а саме посилання на п. 2 ч. 3 розд. Х Закону № 463.

Що на практиці

Більшість керівників ЗЗСО прислухались до рекомендацій МОН і здійснюють процес переходу з безстрокових на строкові трудові договори шляхом переведення (без звільнення) з додержанням строків рекомендованого попередження.

Поряд із цим педпрацівники-пенсіонери почали позиватись до суду на предмет дискримінації права на працю, але рішень ще немає. Тож слідкуємо, на чий бік схиляться ваги правосуддя.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі