Теми статей
Обрати теми

Монетизовані пільги і субсидії: відображаємо у формі № 1ДФ

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Чи повинно управління соціального захисту населення відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ монетизовані пільги і субсидії, які виплачуються громадянам у грошовій безготівковій формі?

Механізм виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого і рідкого пічного побутового палива і зрідженого газу визначений Порядком № 373*. Так, згідно з п. 14 Порядку № 373 пільги в грошовій безготівковій формі виплачуються шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соцзахисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

* Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і зрідженого газу в грошовій формі, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 373.

Структурні підрозділи з питань соцзахисту населення подають щомісячно до 27-го числа регіональним органам соцзахисту населення заявки про потребу в коштах для виплати пільг у грошовій формі. Регіональні органи соцзахисту населення, у свою чергу, узагальнюють отримані заявки і не пізніше наступного робочого дня подають Мінсоцполітики узагальнену заявку в розрізі адміністративно-територіальних одиниць (пп. 15, 16 Порядку № 373).

Мінсоцполітики протягом 2 робочих днів перераховує відповідні кошти регіональним органам соцзахисту населення, які не пізніше наступного робочого дня перераховують їх на рахунки структурних підрозділів з питань соцзахисту населення.

Структурні підрозділи соцзахисту протягом 2 робочих днів виплачують пільги в грошовій формі пільговикам (п. 17 Порядку № 373).

Оскільки призначають житлові субсидії і контролюють їх цільове використання структурні підрозділи з питань соцзахисту населення (п. 9 Положення № 848**), саме вони є податковими агентами в розумінні п.п. 14.1.180 ПКУ.

** Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Тобто зобов’язані подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ.

У загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізичної особи не включається, зокрема, сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом (п.п. 165.1.1 ПКУ).

Таким чином, суми житлових субсидій і пільг не підпадають під оподаткування ПДФО і військовим збором. Але відобразити їх нарахування фізичним особам у формі № 1ДФ треба. Для цього використовують ознаку доходів «128».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі