Теми статей
Обрати теми

Видаємо нецільову допомогу працівникові: особливості-2020

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівник звернувся з проханням виділити йому нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами. Як оподатковується ця сума і відображається у звітності?

Розпочнемо з того, що суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не оподатковують ПДФО і ВЗ, якщо виконані дві умови, встановлені в п.п. 170.7.3 ПКУ:

• допомога надана резидентом (юрособою або фізичною особою);

• її сума за рік сукупно не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 гривень.

У 2020 році неоподатковуваний розмір нецільової благодійної допомоги становить 2940 грн

(2102 х 1,4 = 2942,80 ≈ 2940).

Якщо сума допомоги перевищує 2940 грн, тоді частина, що перевищує цей розмір, оподатковується ПДФО за ставкою 18 %, ВЗ — 1,5 %.

Згідно з п.п. 3.31 Інструкції № 5 нецільова благодійна допомога не входить до бази нарахування ЄСВ як матеріальна допомога разового характеру. Про що додатково свідчить і п. 14 розд. I Переліку № 1170. При цьому сума наданої допомоги значення не має. Тому у Звіті з ЄСВ вона не відображається.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму як оподатковуваної, так і неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги відображають з ознакою доходу «169».

При цьому суму як оподатковуваної, так і неоподатковуваної допомоги заповнюємо в одному рядку. Якщо сума вписується в рамки 2940 грн, то графи 4а і 4 (суми нарахованого і перерахованого ПДФО) не заповнюємо.

Якщо сума перевищила неоподатковуваний поріг 2940 грн, то в графах 3а і 3 (сума нарахованого і виплаченого доходу) показуємо усю суму, в графи 4а і 4 ставимо ПДФО тільки з оподатковуваної частини (роз’яснення в категорії 103.26 ЗІР).

У рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку відображають загальну суму нарахованого доходу (як оподатковуваного ВЗ, так і не оподатковуваного).

Нагадаємо, що нараховують нецільову благодійну допомогу відповідно до наказу роботодавця, підставою для видання якого служить заява працівника. У ній працівник повинен вказати, що просить надати саме нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами.

Це і дозволить не оподатковувати її при дотриманні перелічених вище умов.

Ще один нюанс. Допомога може бути надана в натуральній формі (наприклад, медикаментами).

І якщо її розмір перевищує 2940 грн, то до складу оподатковуваного доходу фізичної особи оподатковувана частина такої допомоги повинна потрапити з урахуванням «натурального» коефіцієнта. Його величина дорівнює 1,219512.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі