Теми статей
Обрати теми

Атестація педпрацівників в умовах карантину

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи є правомірним зниження тарифного розряду керівнику гуртка закладу позашкільної освіти за результатами атестації в умовах карантину?

Атестація педпрацівників закладів позашкільної освіти здійснюється, як правило, один раз на п’ять років відповідно до положення про атестацію педпрацівників, затверджених відповідними центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у відповідній сфері.

Необхідною умовою атестації педпрацівника є підвищення кваліфікації.

Підвищення кваліфікації педпрацівників закладів позашкільної освіти здійснюється не рідше одного разу на п’ять років за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Частиною п’ятою ст. 59 Закону «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII встановлено, що загальна кількість годин, відведена на підвищення кваліфікації педпрацівника, яка оплачується за кошти відповідних бюджетів, визначається законодавством.

Відповідно до п. 1 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 21 серпня 2019 року № 800 (далі — Порядок), підвищення кваліфікації педпрацівників закладів освіти забезпечується їх засновниками (або уповноваженими ними органами) та органами управління відповідних закладів освіти у межах повноважень та відповідно до законодавства. Фінансування підвищення кваліфікації педпрацівників в обсязі, встановленому законодавством, і відповідно до плану підвищення кваліфікації здійснюється за рахунок коштів, передбачених у кошторисах закладів освіти. Пунктом 8 Порядку передбачено право педпрацівників на підвищення кваліфікації поза межами плану підвищення кваліфікації закладу освіти на відповідний рік.

У цьому випадку педпрацівники здійснюють самостійне фінансування підвищення кваліфікації.

Загальний обсяг підвищення кваліфікації педпрацівника закладу позашкільної освіти встановлюється його засновником (або уповноваженим ним органом), але не може бути менше ніж 120 годин на п’ять років.

Листом МОН від 04.11.2019 р. № 1/9-683 рекомендовано атестаційним комісіям для педпрацівників закладів позашкільної освіти встановити щорічну мінімальну норму щорічного підвищення кваліфікації обсягом 24 години, якщо завершення атестації припадає на 2020 рік.

Відповідно до роз’яснення фахівців МОН, які викладені у листі від 27.03.2020 р. № 1/9-179, щодо проведення атестації педпрацівників у 2020 році в умовах карантину атестаційним комісіям усіх рівнів рекомендовано в установленому порядку прийняти рішення про перенесення своїх засідань на період карантину. У листі зазначається, що в усіх випадках потрібно керуватися інтересами педпрацівника, який атестується. Зокрема, розгляд питань щодо відповідності (невідповідності) педпрацівника раніше присвоєній кваліфікаційній категорії рекомендовано відтермінувати до завершення карантину.

За педпрацівниками у випадку перенесення їх атестації зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія до проведення атестації у встановленому законодавством порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі