Теми статей
Обрати теми

Обмеження зарплати бюджетників

Однією з «антикоронавірусних» змін до Держбюджету-2020 стало обмеження розміру зарплати, грошового забезпечення службових і посадових осіб бюджетних установ, суддів, нардепів тощо.

Про нюанси застосування цього обмеження Мінекономрозвитку повідало у своєму листі від 23.04.2020 р. № 3502-06/26135-01. Ознайомитися з повним текстом роз’яснень Мінекономрозвитку можна в статті «Обмеження зарплати бюджетників: роз’яснення щодо окремих норм Закону № 553» цього номера.

Працівник зможе обирати банк для виплати зарплати

Перехід України на міжнародну нумерацію банківських рахунків (за стандартом IBAN) дозволив НБУ своєю постановою від 24.04.2020 р. № 56 оптимізувати й порядок переказу коштів роботодавцем на виплату заробітної плати працівникам.

Так, роботодавець отримав право перераховувати заробітну плату працівникам на рахунки, відкриті як у банку, який обслуговує підприємство (організацію, установу), так і в будь-якому іншому банку, який працівник обере на власний розсуд.

Для цього йому достатньо буде разом із платіжним дорученням на перерахування коштів сформувати супровідну відомість. На підставі цього документа банк, який обслуговує підприємство, сам розподілить кошти на зазначені рахунки (на підставі меморіального ордера).

Відповідні зміни наберуть чинності з 01.01.2021 р.

Затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка

Кабмін своєю постановою від 29.04.2020 р. № 321 затвердив Порядок функціонування єдиного рахунка для сплати податків, зборів та ЄСВ.

Згідно з ним єдиний рахунок буде відкритий Казначейством на ім’я ДПС. Платник же зможе повідомити про своє бажання використовувати єдиний рахунок або відмовитися від такої можливості (але тільки 1 раз протягом календарного року).

Для тих платників, які погодилися на використання єдиного рахунка, ДПС відкриє єдину картку платника. У ній відображатимуться всі дані про платника й операції, що проводяться з коштами, які зараховані/перераховані/повернені (враховані) на єдиний рахунок / з єдиного рахунка.

У разі помилкової та/або зайвої сплати грошових зобов’язань платник зможе визначити напрям використання таких сум через електронний кабінет.

Порядок набирає чинності з 01.01.2021 р.

Трудові права працівників під час карантину

Кабмін у постанові від 25.03.2020 р. № 256 вимагає дотримуватися в період карантину трудових прав держслужбовців і працівників, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома. Так, на період карантину за такими працівниками повинні зберігатися займана посада, умови оплати праці та соціальні гарантії без обмеження їх трудових прав. Окрім цього, Кабмін рекомендує не звільняти працівників, які виконують роботу вдома, і працівників, що перебувають у відпустці за свій рахунок на період карантину, за підставами, встановленими пп. 3 — 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП (систематичне невиконання працівником без поважних причин трудових обов’язків; прогул; нез’явлення на роботу більше 4 місяців підряд унаслідок тимчасової непрацездатності).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі