Теми статей
Обрати теми

Донарахування «солдату» підприємства: відображаємо в ЄСВ-звітності

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівникові, який проходить військову службу за контрактом, нараховано середній заробіток за жовтень 2020 року в сумі 5121,69 грн. Також донараховано середній заробіток за вересень — 297,00 грн у зв’язку з необхідністю коригування середньої зарплати через підвищення окладу з 1 вересня 2020 року. Як відобразити донараховану суму у звітності з ЄСВ?

Середній заробіток, який зберігається за працівником, призваним/що вступив на військову службу, належить до фонду додаткової зарплати (як оплата працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків, п.п. 2.2.12 Інструкції № 5).

Нагадаємо, що згідно з п.п. 3 п. 3 розд. IV Інструкції № 449* і п. 9 розд. IV Порядку № 435 у разі донарахування працівникові у звітному місяці зарплатних виплат, які помилково не були йому нараховані в попередніх звітних періодах, суми донарахувань включаємо до фонду оплати праці поточного місяця. По суті, суму середньої зарплати поточного місяця збільшуємо на донараховані суми. Тому в ЄСВ-звіті відображаємо загальну суму нарахувань в одному рядку разом із середнім заробітком за жовтень 2020 року.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Виходячи з умов запитання, загальна сума доходу дорівнює 5418,69 грн (5121,69 + 297,00).

У графі 9 таблиці 6 ЄСВ-звіту суму середнього заробітку, нарахованого працівникові за місяць, ми повинні відобразити з кодом категорії застрахованої особи «47». Якщо середній заробіток нарахований працівникові з інвалідністю, ЄСВ нараховують за ставкою 8,41 % і відображають з кодом «66».

При цьому інші графи заповнюйте у звичайному порядку. Порядок заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту за жовтень 2020 року покажемо на рисунку нижче.

img 1

Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за жовтень 2020 року

На закінчення відмітимо, якщо працівник, призваний/що вступив на військову службу, працевлаштований за основним місцем роботи, не забувайте дотримуватися вимоги про сплату мінімального ЄСВ-внеску. Якщо середній заробіток такого працівника нижче МЗП, слід розрахувати додаткову базу нарахування ЄСВ і сплатити з неї ЄСВ. Жодних винятків тут немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі