Теми статей
Обрати теми

Викладач вишу працює за сумісництвом: як визначити педагогічний стаж

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Викладач працює у виші з 01.09.2003 р. безперервно і наразі має 17 років і 2 місяці стажу за основною посадою доцента. Протягом трудової діяльності він працював за сумісництвом на педагогічних посадах практичного психолога, викладача. Зокрема, за сумісництвом 2 роки на 0,25 штатної одиниці посади практичного психолога, що дає 6 місяців до педстажу; на 0,5 посади практичного психолога школи близько 4 років, що дає 2 роки до педстажу; практичним психологом вишу на 0,5 ставки 2 роки 10 місяців, що дає ще 1 рік і 5 місяців до педстажу. Цей викладач наполягає, що сумарний стаж його роботи перевищив 20 років і це дає підстави для виплати надбавки у розмірі 30 %. Чи потрібно підсумовувати педагогічний стаж для надбавки як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом? Надбавка за стаж сплачується тільки за основним місцем роботи чи за сумісництвом також?

Виплату надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам гарантовано ст. 61 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Відповідно до ч. 4 цієї статті такі надбавки встановлюються педагогічним і науково-педагогічним працівникам у розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків; понад 10 років — 20 відсотків; понад 20 років — 30 відсотків посадового окладу.

Нині діє Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затверджений постановою КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Відповідно до п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

До цього Переліку включені як посади педагогічних, так і науково-педагогічних працівників. Зокрема, до педагогічних посад віднесено посади вчителя, викладача, практичного психолога.

Пунктом 4 Порядку № 78 передбачено, що працівникам підприємств, установ, організацій, які, крім основної роботи, займалися викладацькою роботою у навчальних закладах обсягом не менше ніж 180 годин на навчальний рік, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота.

Також передбачено, що працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи працювали за сумісництвом на посадах науково-педагогічних або педагогічних працівників з обсягом роботи не менше ніж на 0,25 посадового окладу (ставки заробітної плати), до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на цих посадах.

Тому у тих випадках, коли робота за сумісництвом на педагогічних посадах не збігалася в періоді з основною роботою на науково-педагогічній посаді, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років сумарно зараховується період роботи на посаді науково-педагогічного працівника за основним місцем роботи та період роботи на педагогічних посадах на роботі за сумісництвом. При цьому кожен день чи місяць зараховується до педстажу як відповідний день чи місяць незалежно від обсягу роботи чи навантаження за кожною з цих педагогічних чи науково-педагогічних посад.

Увага!

Якщо робота за сумісництвом, тобто виконана поза межами основного робочого часу, провадилася у період виконання основної роботи (день, місяць), то період виконання таких робіт не додається.

Згідно з п. 6 Порядку № 78 основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

Відповідно до п. 8 Порядку № 78 у разі, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники виконують роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

Згідно з п. 2 постанови КМУ від 31.01.2001 р. № 78 дія Порядку № 78 поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком № 963 і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Важливо!

Якщо робота за сумісництвом за всіма її місцями протікала протягом періоду основної роботи, то педагогічний стаж для виплати надбавки за вислугу років, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, є однаковим.

Надбавка за вислугу років виплачується педагогічним і науково-педагогічним працівникам незалежно від місця роботи, за кожним місцем її виконання за цими посадами, але її сума обчислюється пропорційно обсягу виконуваної роботи залежно від обчисленого таким чином стажу педагогічної роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі