Теми статей
Обрати теми

Порушено постільний режим: як оплатити лікарняний лист

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівник перебував на лікарняному в період з 19.08.2020 р. по 08.09.2020 р. У наданому лікарняному листі є відмітка про порушення режиму, а саме: 26.08.2020 р. і 27.08.2020 р. — не з’явився на прийом до лікаря. Як оплачується лікарняний у такій ситуації?

Спочатку нагадаємо, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 31 Закону про соцстрахування).

Комісія (уповноважений) із соцстрахування перевіряє правильність заповнення лікарняного листа та, якщо в результаті виявляє порушення в порядку його видачі або заповнення, має право відмовити в призначенні допомоги.

Зауважимо: період тимчасової непрацездатності оплачується не завжди. Перелік причин для відмови в оплаті лікарняного листа наведений у ст. 23 Закону про соцстрахування. Перерахуємо їх.

Допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

• у разі одержання застрахованою особою травми або захворювання при вчиненні нею кримінального правопорушення;

• у разі умисного спричинення шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи або інших обов’язків або симуляції хвороби;

• за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

• за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

• у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

• за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;

• у разі порушення застрахованою особою в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності режиму, встановленого для нього лікарем, або нез’явлення без поважних причин у призначений термін на медичний огляд, у тому числі на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) або медико-соціальну експертну комісію (МСЕК).

Як бачите, випадок (запис у лікарняному листі про порушення лікарняного режиму), що розглядається нами, є однією з підстав для відмови у виплаті допомоги.

Такий запис робиться, зокрема, у разі несвоєчасної явки хворого на прийом до лікаря (п. 4.1 Інструкції № 532*).

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

При заповненні лікарняного листа в графі «Режим:» лікар обов’язково зазначає режим, який призначається хворому: стаціонарний, амбулаторний, постільний, домашній, санаторний, вільний тощо (п. 3.4 Інструкції № 532).

Якщо має місце порушення режиму, то в графі «Відмітки про порушення режиму:» зазначають дату порушення режиму та засвідчують її підписом лікаря. Види порушень режиму зазначають у графі «Примітка:». Це можуть бути, наприклад (п. 4.1 Інструкції № 532):

• несвоєчасна явка на прийом до лікаря;

• алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння під час лікування;

• вихід на роботу без дозволу лікаря;

• самовільний відхід із закладу охорони здоров’я;

• виїзд на лікування до іншого закладу охорони здоров’я без відмітки про дозвіл виїзду;

• відмова від направлення або несвоєчасна явка на МСЕК тощо.

Згідно з п. 10 Інструкції № 532, якщо при черговому відвідуванні хворим лікаря має місце порушення режиму у вигляді несвоєчасного прибуття хворого до лікаря, то в разі визнання хворого:

• непрацездатним — продовження лікарняного листа здійснюється з дня відвідування лікаря;

• працездатним — у графі «Стати до роботи» пишуть буквами число та місяць і роблять запис «З’явився працездатним». Лікарняний лист закривають датою, встановленою лікарем для прибуття хворого.

Таким чином, у випадку якщо хворий несвоєчасно відвідує лікаря без поважних причин у призначений лікарем строк, то він втрачає право на допомогу по тимчасовій непрацездатності з дня допущення порушення на строк, що встановлюється за рішенням органу, який призначає допомогу (ч. 2 ст. 23 Закону про соцстрахування).

Отже, дні тимчасової непрацездатності з відміткою про порушення режиму оплаті не підлягають (у нашому випадку — 26, 27 серпня 2020 року, 2 к. дн. за рахунок коштів ФСС).

Виходить, що лікарняний лист з 19.08.2020 р. по 08.09.2020 р. (21 к. дн.) підлягає оплаті:

• 5 к. дн. за рахунок коштів роботодавця (з 19.08.2020 р. по 23.08.2020 р.);

• 14 к. дн. за рахунок коштів ФСС (24.08.2020 р., 25.08.2020 р. і період з 28.08.2020 р. по 08.09.2020 р.)

У цьому випадку не оплачуються два дні за рахунок коштів ФСС. Водночас такі два дні можуть припадати і на перші п’ять днів, які оплачуються за рахунок роботодавця. Правило «неоплати» днів порушення лікарняного режиму діють і на ці перші п’ять днів.

Так, у п. 4 Порядку № 440* сказано, що дні тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця не оплачують за підставами, передбаченими ст. 23 Закону про соцстрахування. Частина друга цієї статті якраз забороняє виплачувати допомогу порушникам режиму, встановленого лікарем.

* Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

Тож роботодавець має право не оплачувати дні хвороби з відміткою про порушення режиму. Остаточне рішення відносно оплати таких днів приймає комісія (уповноважений) із соцстрахування.

У нашому випадку дні припадають на період, який оплачується за рахунок коштів ФСС, і тут комісії (уповноваженому) із соцстрахування слід бути напоготові, оскільки за неправомірно витрачені кошти ФСС роботодавцеві загрожує штраф у розмірі 50 % таких сум.

Крім того, треба повернути всю суму страхових коштів, які визнають неправомірно витраченими (ч. 6 ст. 15 Закону про соцстрахування).

Також посадові особи підприємств (установ) притягуються до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 136,00 до 255,00 грн, а за повторне порушення протягом року — від 170,00 до 340,00 грн (ст. 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Наостанок зазначимо, що такі ж правила (у разі порушення лікарняного режиму) діють і при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок ізоляції від COVID-19, оскільки будь-яких винятків норми Закону про соцстрахування не містять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі