Теми статей
Обрати теми

Оплачуємо тестування на коронавірус

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство з власної ініціативи хоче оплатити тестування працівників на коронавірус. Чи буде його вартість доходом працівників? Чи потрібно сплачувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ? Можливо, це витрати на охорону праці?

Запитання нагальні. Наразі все більше роботодавців приймають рішення за свій кошт провести тестування на COVID-19.

Що ж, почнемо розмотувати клубочок із запитаннями з кінця.

У ст. 153 КЗпП визначено, що на роботодавця покладено обов’язок забезпечити безпечні та нешкідливі умови праці працівників. Перелік заходів з охорони праці доволі великий. Але тестування у звичайних роботодавців під нього не заганяється. Тож звичайним роботодавцям рекомендуємо звернути увагу на п.п. 165.1.19 ПКУ.

Він виводить з-під оподаткування ПДФО кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на медичне обслуговування працівника за кошт його роботодавця, за наявності відповідних підтвердних документів. Розбираємося з документальним оформленням.

Варіант 1. Працівники пишуть заяви з проханням надати допомогу на медичне обслуговування — проведення тестування на COVID-19, до яких додають документи, де зазначена вартість такого тестування (наприклад, рахунок).

Роботодавець на підставі наказу про надання допомоги на медичне обслуговування згідно з п.п. 165.1.19 ПКУ виплачує допомогу працівникам, а останні надають документи, що підтверджують факт отримання послуг та їх вартість (наприклад, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг).

Варіант 2. Працівники за власний кошт проходять тестування на COVID-19, а потім надають роботодавцеві заяви з проханням надати допомогу на медичне обслуговування — проведення тестування на COVID-19, до яких додають документи, що підтверджують факт отримання послуг та їх вартість (наприклад, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг).

Роботодавець видає наказ про надання допомоги на медичне обслуговування згідно з п.п. 165.1.19 ПКУ та виплачує кошти працівникам.

Варіант 3. Працівники пишуть заяви з проханням надати допомогу на медичне обслуговування — проведення тестування на COVID-19.

Роботодавець оплачує медустанові вартість такого тестування та видає наказ про надання допомоги на медичне обслуговування згідно з п.п. 165.1.19 ПКУ у вигляді оплати вартості послуг такого тестування. Далі отримує документи, що підтверджують надання послуг.

Зауважимо, що у п.п. 165.1.19 ПКУ йдеться не лише про грошову, але й негрошову допомогу на медобслуговування (вартість майна (послуг)).

Тож вважаємо, що варіант 3 також повністю вписується в межі цього звільняючого підпункту Кодексу. А оскільки немає ПДФО, то й ВЗ не буде (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Залишається ЄСВ-питання. Якщо тестують не всіх працівників підприємства, то тут спрацює п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5. У ньому зазначено, що не входить до фонду оплати праці (а отже, й до бази нарахування ЄСВ) матдопомога разового характеру, яка надається підприємством окремим працівникам.

А якщо тестують всіх? На жаль, прямої норми, яка б виводила таку виплату зі складу зарплати, немає. Але, з іншого боку, ця виплата також не названа серед тих, що входять до фонду оплати праці. Тому можна апелювати саме до цього факту.

Проте чи погодяться з цим податківці? Запитання наразі залишається відкритим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі